kålfritters

 

Krispiga veganska kålfritters som är enkla att tillaga, vansinnigt goda och dessutom snälla mot plånboken. Krispiga på utsidan och mjuka inuti. Perfekta som snacks, mellanmål, tillbehör eller varför inte till frukost?

Ja det här är verkligen ett smidigt recept som är lätt att variera efter egen smak. Stek i panna eller varför inte tillaga i airfryer? Trots att jag inte provat själv kan jag nästan lova att de går att göra i ugnen med.

Man kan fylla frysen med de här rackarna också. Stek dem men inte helt klara frys in, ta fram vid behov och stek klart dem för att få det där krispet.

Längre ner i inlägget har jag listat olika förslag på kryddningar.

kålfritters på fat

Kålfritters recept cirka 12–18 st

Ingredienser
  • 500 g kål
  • 200 g morötter
  • 2 vårlökar
  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 1,5 dl växtbaserad mjölk
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 0,5-1 msk kofta masala (eller valfri kryddblandning)
  • 2 tsk vegeta
  • 2 msk näringsjäst
  • Olja för stekning 
Gör så här
  1. Strimla kålen fint och lägg i en skål. Strö över en nypa salt, blanda och låt stå i cirka 20–30 min. Detta frigör vätska som vi häller av.
  2. Skala och riv morot. Hacka löken. Tillsätt i skålen med kål.
  3. Blanda kikärtsmjölet med kryddorna och vispa till sist ner mjölken så det blir en smet.
  4. Rör nu ihop grönsakerna med smeten och låt stå en stund så det sväller och binder samman.
  5. Hetta upp lite olja i en stekpanna och ta ungefär 1–2 matskedar per fritter med smet och klicka ut i stekpanna.
  6. Stek på medelhög värme på varje sida tills de är gyllene och krispiga på utsidan.
  7. Servera och njut!

 

Förslag på olika kryddblandningar för kålfritters

Asiatiskt ingefärssting
  • Färskriven ingefära
  • Vitlök
  • Sesamolja
  • Soja eller tamari
  • Lite chili flakes
Medelhavsklassiker
  • Oregano
  • Basilika
  • Vitlök
  • Paprika
  • Svartpeppar + lite citronjuice
Rökig BBQ
  • Rökt paprikapulver
  • Lökpulver
  • Vitlökspulver
  • Svartpeppar
  • En nypa brunt socker eller lönnsirap
Grönt & Fräscht
  • Färsk persilja
  • Färsk dill
  • Citronzest
  • Svartpeppar
  • Lite olivolja