Seitan från grunden – vegansk kyckling på vetegluten

vegan kyckling seitan recept

Ännu ett recept på seitan? Jajamensan! Enkelt, billigt och nyttigt – vad mer kan man begära? Det här receptet ger seitan som är ett fint substitut till kyckling.

Nu jäklar är receptet på hemmagjord seitan uppdaterat. Tidigare har jag använt mig av detta recept. Men så snubblade jag över en video på Youtube som överträffar det totalt. Resultatet blir ganska likt kyckling på så vis att det får en trådig textur. Jag rekommenderar varmt kanalen The Pot Thickens. Han har dessutom ett recept på vegansk bacon som man kan göra på stärkelsen man tvättat bort. Det gick verkligen hem hos min dotter. Receptet nedan är min version av hans recept.

Detta är ett recept på seitan som görs från grunden. Det tillverkas av vetegluten, dvs. proteinet i vete efter att stärkelsen tvättats bort. Seitan har sitt ursprung i Kina för över 1 000 år sedan, då det användes av buddhistiska munkar som köttalternativ. Det spreds sedan till Japan och blev känt som ”fu” eller ”wheat meat”. Namnet seitan myntades på 1960-talet av den japanske makrobiotiska kocken George Ohsawa.

Näringsvärde Seitan (per 100 g, ungefärligt)

  • Energi: ca 370 kcal
  • Protein: 75 g (mycket proteinrikt)
  • Kolhydrater: 14 g
  • Fett: 1–2 g
  • Fiber: Mycket lågt (nästan inget)
  • Mikronäring: Innehåller järn, selen och fosfor, men saknar vitamin B12.

Fördelar

  • Mycket proteinrikt och fettfattigt.
  • Bra bas för vegetarisk och vegansk matlagning.
  • Lätt att smaksätta på många sätt.
  • Mycket billigt.

Nackdelar

  • Ej glutenfritt. (Olämpligt vid celiaki eller glutenkänslighet.
  • Proteinprofilen är ofullständig — behöver kompletteras med andra proteinkällor för fullvärdig aminosyraprofil.

seitan recept vegan kyckling

Recept: Seitan-kyckling

Deg

  • 10 dl vetemjöl eller specialmjöl för högre proteinhalt än vanligt vetemjöl
  • 5 dl kallt vatten

Ungefärliga måttangivelser. Jag brukar fylla bunken till min köksmaskin med mjöl och addera vatten utan att mäta. Det ska bli en fast deg som är lite kletig på ytan. Efter tvättning blir degen ungefär hälften i storlek men sväller igen något vid sjudningen.

Buljong 

  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 msk misopasta
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 msk kycklingkrydda
  • 2 tsk MSG (valfritt)
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 msk sojasås

Gör så här

  1. Blanda degen och knåda i 10 min.
  2. Täck degen med kallt vatten och låt stå 1–2 timmar.
  3. Häll av vattnet och fyll på med nytt. Knåda degen i vattnet i cirka 4–5 min. Häll av vattnet och fyll på nytt. Det är viktigt att vattnet är kallt, eftersom det hjälper gluten att hålla ihop.
  4. Upprepa knådning i vattnet och häll av. Det är nu degen tvättas på stärkelse och vi till slut endast har protein kvar. Tvätta cirka 7 gånger eller tills vattnet är klart.
  5. När vattnet är klart och degen gått från en ljus deg till en mer beige och den har krympt betydligt i storlek är tvättningen klar. Ja, det tar tid men det är så värt det.
  6. Nu till det avgörande steget som ger den en trådig textur. Knåda ut degen på en skärbräda eller köksbänken och forma till en rektangel. Skär två snitt längst med långsidan men lämna en del hel. Nu har du tre strängar som försiktigt ska knådas och sedan flätas tight. Peta in ändarna i slutet av flätan för att fästa. Knyt sedan försiktigt flätan. Det brukar gå att knyta den 2–3 gånger.
  7. Låt degen vila medan nu kokar upp buljongen i en kastrull. Buljongen ska täcka degen helt. Fyll på med mer vätska vid behov.
  8. Sjud degen i buljong i 1 timme.
  9. Låt svalna i kastrullen och lägg sedan seitan i en behållare täckt med buljong i kylen över natten.
  10. Din seitan-kyckling är klar! Nu är det bara att dra isär den i önskade bitar och servera. Stek i valfri krydda eller servera som den är.

vegan seitan-kyckling sallad

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.