
Jag gick igenom gamla bilder häromdagen och hittade bilder de här ljuvliga banankakorna utan tillsatt socker som jag bakade. De var så goda och perfekta att bjuda på, de passar ju typ alla! De är veganska, glutenfria och utan tillsatt socker. Baka ett gäng och ta med på utflykten eller ha som mellanmål.
Är havregryn glutenfritt? Havregryn i sig innehåller inte egentligen gluten, men havregryn kan vara förorenat av vete, korn eller råg som innehåller gluten. Har man celiaki/glutenintolerans kan man äta havre men rådet är då att köpa havreprodukter som är garanterat fria från föroreningar av andra spannmål. (Källa: Livsmedelsverket)
Veganska, glutenfria och sockerfria banan- och kokoskakor
10 st
- 1 dl kokosflingor
- 1 banan
- 1 dl havregryn
- 2 tsk aquafaba (kikärtspad)
- 1 nypa salt
- Börja med att värma ugnen till 175°C.
- Sprid ut kokosflingor på en plåt täckt med bakplåtspapper. Rosta kokosflingorna i ugnen i cirka 3-6 min. Håll koll så de inte blir brända!
- Ta fram en skål och mosa bananen ordentligt. Här är lite bruna bananer att föredra. Blanda ner kokosflingorna och havregryn i banansmeten. Blanda ner aquafaba. Krydda med en liten nypa salt.
- Klicka ut tio kakor på plåten och forma som kakor. De kommer inte att smälta ut. Grädda i ugnen 175°C i 20 min. Låt svalna och njut!




Kan man hoppa över 2 tsk aquafaba (kikärtspad) ? eller ta nåt annat i stället ? 🙂
Hej! Om man inte vill ha dem veganska kan man ersätta med äggvita 🙂
Godmorgon🙋♀️ Kan jag använda äggvita i stället för kikärtspad? Tack
Hej Birgitta!
Det går bra att ersätta med äggvita om man inte vill ha dem veganska 🙂 Allt gott!
Kan man öka havregrynen och ta bort kokosen ?
Jag har inte provat det själv men kan tänka mig att det inte skulle vara några problem alls 🙂 Prova! 👍