I dag bjuder jag på recept på en härligt höstig risotto med skogen läckra svamp och pumpa. Pumpan fick vi av en vän till Ayla som odlat denne själv. Karljohanssvampen och kantarellerna kom min vän ned med från Dalarna. Som tack för svampen hon plockat ville jag gärna bjuda på något gott av den. Risotto!
Visst tar det sin lilla tid att göra risotto men jag har ingenting emot det. Det är väl lite meditativt att stå och röra och röra. Och med gott sällskap är det verkligen inte jobbigt.
Risotto med Karljohanssvamp, kantarell och pumpa 4 personer
- 3 dl Avorio Risottoris
- 9 dl vatten
- 1–2 dl vitt vin
- 3 tärningar grönsaksbuljong
- 0,5 rödklök
- 1 msk mjölkfritt margarin
- 2 dl torkad Karljohanssvamp och kantarell
- salt
- svartpeppar
- timjan
- rosmarin
- örtsalt
- 0,5–1 kg pumpa, valfri sort
- olivolja
- pumpakärnor
Lägg svampen tillsammans med vattnet och buljongtärningarna i en kastrull och koka upp. Vätskan blir vår buljong som vi ska tillaga risotton med. Själva svampen ska vi till sist krama ur och fräsa på.
Hacka löken och stek mjuk i en kastrull i mjölkfritt margarin. Lägg i riset och rör om. Slå på vinet. Rör om och låt riset suga åt sig vinet. Nu är det dags att tillsätta buljongen till riset. Ta 1 dl i taget och rör om medan riset suger upp riset. Det får ta sin tid. Det ska koka sakta. På detta sätt blir risotton krämig. Ta inte med själva svampen från kastrullen, endast vätskan.
Skala pumpan och skär upp i 2 cm tjocka tärningar. Lägg i en form, ringa på olivolja och krydda med örtsalt. Rosta i ugnen på 225°C tills de fått fin färg.
När buljongens vätska är slut i kastrullen. Pressa ut den sista vätskan ur svampen, lägg i lite olja och margarin och fräs svampen härligt krispig. Krydda den med salt, peppar, timjan och rosmarin efter tycke och smak.
Servera på ett fat toppat med pumpakärnor och krydda på lite extra örtsalt.
Smaklig måltid!