I mitt yrke får man ta del av ganska mycket nyheter och lanseringar av produkter och tjänster. Det skall erkännas att man inte blir fullkomligt eld och lågor över allt. Det jag däremot blir berörd och genuint gillar, det skriver jag om. Förra veckan var ett sådant tillfälle när jag var med på lanseringslunch med Simple Feast.
Några saker som jag brinner för; Hållbarhet, miljön, veganism och inspiration. Denna lunch inleddes med ett inspirerande tal av Mattias Goldmann, VD på tankesmedjan FORES. Jag anser mig rätt insatt i miljöfrågor och hur köttindustrin påverkar. Jag trodde verkligen att vi var på väg åt rätt håll. Chockad blev jag när jag fick veta av Mattias att köttkonsumtionen sedan 90-talet har fördubblats! Va? Människan MÅSTE sluta misshandla den här planeten och göra vinstdrivande industrier på bekostnad av levande varelser och vår planet.

Jag tror att Simple Feast är något på spåret. Precis som många andra så kallade matkassar är bara det i sig en bra alternativ för miljön. Proffs har redan räknat ut portionerna och risken för svinn minskar avsevärt. Majoriteten tar också bilen till mataffären och den miljöpåverkan går att få ner när bilarna som kör ut har en planerad rutt. Simple Feast erbjuder vegetariska och veganska måltider. En av de absolut största miljöbovarna vi har är som bekant köttkonsumtion. Måltiderna är 100% ekologiska och alltid i säsong. De siktar på att bli världens mest hållbara måltidslösning. Med bland annat förpackningar gjorda på växtfibrer från majs, socker och potatis. Jag blev inspirerad! Maten var dessutom väldigt god!

Hej!
Det beror på vad du jämför med. Om du jämför med år 1960, så har animaliekonsumtionen faktiskt minskat med 4 % – samtidigt som vi ökat totala matintaget med 13 %, så vi har faktiskt minskat animaliekonsumtionen aningen mer. Tittar du på enbart köttet så har det ökat med ca 30 % sedan dess, medan mjölk och inälvsmat minskat lika mycket, samtidigt som animaliskt fett ersatts med – palmolja! Det som är trist är ju att dagens kött till stor del produceras i kyckling- och grisfabriker istället för av kor och får som går ute och betar och binder kol i betesmarkerna. Det blir dock lite galet att stirra på en enstaka siffra som är ryckt ur sitt sammanhang, i synnerhet som ett hållbart jordbruk behöver både växtodling och djurhållning.
Hej Jonas! Ja denna ökning var sedan 90talet. Jag blev mest chockad över att den gått upp alls… trodde naivt tvärtom.
Visst är det en alldeles hemsk industri 🙁