Vegansk aioli på kikärtsspad

vegansk aoli

Sträck upp handen om du gillar vegansk majonnäs och vegansk aioli lika mycket som jag! ✋ Jag har äntligen lyckats göra vegansk majonnäs själv med aquafaba, kikärtsspad. Det är så där fånigt enkelt och man kan ju smaksätta efter smak och tycke. Personligen är jag en riktig garlic-lover och älskar aioli. Man kan såklart göra en aioli så enkel som med vitlökspulver, men jag ska berätta hur man gör en sån där riktig håll-käften-vad-jävla-gott aioli. Hemligheten? Rostad vitkök. Halleluja! Nu kör vi.

Vegansk aioli med rostad vitlök
  • 2 dl rapsolja
  • 3 msk kikärtsspad (aquafaba)
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • ½-1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 2-3 vitlöksklyftor

Börja med vitlöken. Du behöver bara 2-3 klyftor till själva aiolin MEN för guds skull, rosta en hel. Eller fem! Det är så galet gott. När den rostats är den mer söt i smaken och mjuk. Man kan exempelvis breda den på smörgåsen som pålägg. Behåll skalet på vitlöken, pensla med olivolja och rosta i ugnen på 225°C i cirka 35 min. Kläm ur vitlöken ur klyftornas skal och låt dem svalna.

Mixa oljan, kikärtsspadet, vinägern och kryddorna med stavmixer. Ett tips är att mixa i en behållare som är samma bredd som mixerhuvudet. Det brukar följa med en sådan när man köper en stavmixer. Börja mixa i botten och drag långsamt upp mixern. Blanda ner vitlökskrämen i majonnäsen och voilá; Aioli!

Hett tips är att matcha den här härliga aiolin till den här soppan.

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.