Picklad zucchini i klassisk 1-2-3-lag

Här kommer ett enkelt recept på picklad zucchini. Det här syrliga tillbehöret är så gott och i mitt tycke också vackert på bordet. Jag passar på att köpa lite extra när grönsaker är i säsong och picklar dem. Är man noga att rengöra såväl ingredienser som burk och tillbehör håller det sig i kylen i flera veckor. Tänk på att dofta och smaka om du osäker innan servering.

picklad zucchini

Picklad zucchini

  • 1–2 zucchini (jag hade både gul och grön)
  • 1 röd lök
  • 5 vitlöksklyftor
  • dill
  • 2 dl ättiksprit (12%)
  • 4 dl strösocker
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  1. Rengör zucchinin
  2. Skala rödlök och vitlök
  3. Koka upp vatten, socker, ättiksprit och salt tillsammans med de skalade vitlöksklyftorna
  4. Skär zucchinin och rödlöken i skivor på ungefär en halv centimeter. En mandolin är toppen att använda.
  5. Varva zucchini, lök och dill och fyll burken. Häll slutligen på lagen och vitlöksklyftor.
  6. Slut burken och förvara i kylen. Låt helst stå minst två dygn innan servering.

 

 

Fördelar med att lägga in eller pickla grönsaker:

  • Längre hållbarhet – Inläggning konserverar grönsakerna så att de håller mycket längre.
  • Minskat matsvinn – Du kan ta vara på överskottet av skörd eller rester.
  • Förbättrad smak – Pickling ger syra, sötma och kryddighet som lyfter maten.
  • Näringsbevarande – Många näringsämnen bevaras, särskilt i kall inläggning.
  • Matsäkerhet – Syran från ättika/hinklag gör det svårare för skadliga bakterier att växa.

Några vanliga och goda grönsaker att pickla eller lägga in:

  1. Gurka – Klassikern! Passar för både söt och salt inläggning.
  2. Rödlök – Snabbpicklad rödlök ger färg och syra till många rätter.
  3. Morot – Krispig och söt, god med lite chili eller ingefära.
  4. Rödbeta – Snygg färg och djup smak, passar till många svenska rätter.
  5. Blomkål – Håller formen bra, suger upp kryddor fint.
  6. Paprika – Söt och saftig, perfekt att kombinera med vitlök.
  7. Kål (t.ex. spets- eller vitkål) – Bra för fermentering eller snabb pickling.
  8. Sparris eller bönor – Elegant och krispigt, goda som tillbehör.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.