Här kommer ett enkelt recept på picklad zucchini. Det här syrliga tillbehöret är så gott och i mitt tycke också vackert på bordet. Jag passar på att köpa lite extra när grönsaker är i säsong och picklar dem. Är man noga att rengöra såväl ingredienser som burk och tillbehör håller det sig i kylen i flera veckor. Tänk på att dofta och smaka om du osäker innan servering.
Picklad zucchini
- 1–2 zucchini (jag hade både gul och grön)
- 1 röd lök
- 5 vitlöksklyftor
- dill
- 2 dl ättiksprit (12%)
- 4 dl strösocker
- 6 dl vatten
- 1 tsk salt
- Rengör zucchinin
- Skala rödlök och vitlök
- Koka upp vatten, socker, ättiksprit och salt tillsammans med de skalade vitlöksklyftorna
- Skär zucchinin och rödlöken i skivor på ungefär en halv centimeter. En mandolin är toppen att använda.
- Varva zucchini, lök och dill och fyll burken. Häll slutligen på lagen och vitlöksklyftor.
- Slut burken och förvara i kylen. Låt helst stå minst två dygn innan servering.
Fördelar med att lägga in eller pickla grönsaker:
- Längre hållbarhet – Inläggning konserverar grönsakerna så att de håller mycket längre.
- Minskat matsvinn – Du kan ta vara på överskottet av skörd eller rester.
- Förbättrad smak – Pickling ger syra, sötma och kryddighet som lyfter maten.
- Näringsbevarande – Många näringsämnen bevaras, särskilt i kall inläggning.
- Matsäkerhet – Syran från ättika/hinklag gör det svårare för skadliga bakterier att växa.
Några vanliga och goda grönsaker att pickla eller lägga in:
- Gurka – Klassikern! Passar för både söt och salt inläggning.
- Rödlök – Snabbpicklad rödlök ger färg och syra till många rätter.
- Morot – Krispig och söt, god med lite chili eller ingefära.
- Rödbeta – Snygg färg och djup smak, passar till många svenska rätter.
- Blomkål – Håller formen bra, suger upp kryddor fint.
- Paprika – Söt och saftig, perfekt att kombinera med vitlök.
- Kål (t.ex. spets- eller vitkål) – Bra för fermentering eller snabb pickling.
- Sparris eller bönor – Elegant och krispigt, goda som tillbehör.