Rostade kikärtor i airfryer med ärtröra med mynta

Rostade kikärtor i airfryer! Funkar som snacks och topping på sallader och soppor. Det är både enkelt och billigt att göra. Just den här gången hade jag faktiskt både kikärtor och gula ärtor OCH gjorde en ärtröra till på gröna ärtor. En jäkla ärtfest!

Rostade kikärtor i airfryer och gula ärtor serverade med ärtröra på gröna ärtor

Rosta kikärtor i airfryer

  • 3 dl kikärtor eller blanda med gula ärtor
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja (valfritt)
  • 2 tsk mojo rojo krydda
  • 1 krm vitlökskrydda
  • 1 tsk dill

 

Jag använder ofta torra kikärtor. De kräver lite förberedelser:

  1. Mät upp kikärtorna. De sväller till ungefär dubbla storleken, så räkna med detta.
  2. Skölj kikärtorna noggrant under kallt vatten.
  3. Lägg kikärtorna i en stor skål eller kastrull och täck med rikligt med kallt vatten (minst tre gånger mängden kikärtor).
  4. Låt stå i 8–12 timmar eller över natten.
  5. Häll av blötläggningsvattnet och skölj kikärtorna igen.
  6. Lägg dem i en stor kastrull och täck med nytt vatten (ca 3 gånger mängden kikärtor).
  7. Koka upp på hög värme. När det börjar koka, skumma av skum som bildas på ytan.
  8. Koka i 45 min.
  9. Spara kokvattnet (aquafaba) för att använda till annat. Exempelvis vegansk aoli.

 

  1. Börja från detta steg om du använder ärtor på burk eller tetra. Torka av kikärtorna och sprid dem i airfryern. Mängden beror på hur stor airfryer man har. Helst ska de inte ligga på varandra.
  2. Spraya över lite olivolja och krydda. Blanda väl.
  3. Fritera 15–20 min på 175–180°C. Rör om efter halva tiden.
  4. Servera!

Rostade kikärtor i airfryer

Ärtröra med mynta

  • 2 dl frysta gröna ärtor
  • 2 msk créme fraiche ex iMat Fraiche eller Oddlygood® Dream Fraiche
  • 1 msk fryst mynta
  • 1 msk limesaft
  • Salt och peppar
  1. Mikra de frysta ärtorna i en skål med 2 msk vatten i 4 min.
  2. Blanda ner vegansk créme fraiche, mynta, limesaft och salt och peppar.
  3. Mixa röran med en stavmixer. Jag lägger undan några ärtor för att dekorera mer. Det fyller inget annat syfte än fint.
  4. Smaka av och krydda mer om det behövs.

rostade kikärtor och grön ärtröra med mynta serverade

 

Ärtfakta!

kikärtor
Kikärtor
  • Beskrivning: Små, runda baljväxter med en nötig smak och fast konsistens.
  • Näringsvärde: Rik på protein, kostfiber, järn, folsyra och andra viktiga mineraler.
  • Användning: Vanlig i rätter som hummus, falafel, grytor, soppor och sallader.
  • Odling: Odlas främst i torra klimat, särskilt i Mellanöstern, Indien och Medelhavet.
gula ärtor
Gula ärtor
  • Beskrivning: Delade, skalade torkade ärtor med mild smak.
  • Näringsvärde: Högt innehåll av protein, kolhydrater och kostfiber.
  • Användning: Vanlig i ärtsoppa och traditionella rätter i Norden.
  • Odling: Odlas i svalare klimat som Sverige, Kanada och andra nordliga länder.
gröna ärtor
Gröna ärtor
  • Beskrivning: Små, söta och gröna ärtor som ofta äts färska, frysta eller konserverade.
  • Näringsvärde: Innehåller vitaminer (A, C, K), kostfiber och antioxidanter.
  • Användning: Används i soppor, grytor, sallader eller som tillbehör till olika rätter.
  • Odling: Trivs i tempererade klimat och odlas över hela världen.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.