Doften och smaken av nybakat zucchinibröd är ju helt oslagbart. Av olika anledningar slutade jag i princip köpa hem bröd för några månader sedan och har nästan uteslutet bakat allt bröd själv. Dels underlättar det för plånboken. Men jag kan också styra innehållet helt själv. Och såklart är det oslagbart mysigt med doften av nybakat bröd.
Receptet på det här brödet är i grunden lånat av Kerstin Svensson, hennes recept hittar man här. Jag modifierar det lite från gång till gång men grundreceptet är verkligen toppen. Jag älskar torrjäst, för det går fort och man kan köpa på sig några paket och ha i skafferiet en längre tid. Numera blir det oftast zucchinibröd som bakas och jag har modifierat receptet ytterligare med olja och att ersätta en del av mjölet med havregryn och kikärtsmjöl. Det blir då nyttigare än grundreceptet. Havregryn är rikt på fibrer, vitaminer (särskilt B-vitaminer) och mineraler som järn, magnesium och zink. Det ger mer näring än raffinerat mjöl, som oftast har förlorat många av sina näringsämnen under bearbetningen. Havre har ett lägre glykemiskt index än vanligt mjöl, vilket innebär att det kan bidra till att hålla blodsockernivåerna mer stabila. Detta är särskilt bra för personer som vill undvika snabba blodsockerhöjningar. Dessutom innehåller havregryn mer kostfibrer än vanligt mjöl, vilket främjar en bra matsmältning och kan bidra till en längre mättnadskänsla. Kikärtsmjöl gör att vi även får in lite protein i brödet.
Zucchinibröd recept
- 1 paket torrjäst (14 g)
- 3 dl mjöl
- 3 dl havregryn
- 1 dl kikärtsmjöl
- 1 msk olja (valfritt)
- 1–2 dl riven zucchini
- 2–3 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 tsk mortlad kummin
- 1 msk valfri sötning till exempel agavesirap eller socker
- Blanda torrjästen och det mesta av mjölet, havregryn och kikärtsmöl i en degbunke och låt stå i 10 minuter.
- Riv zucchinin och pressa ur lite av vätskan. Nu är det fördelaktigt att lägga den rivna zucchinin i en tillbringare med måttangivelser.
- Värm vattnet till 37°C och häll det över zucchinin så det mäter upp totalt 3,5 dl. Om zucchinin stått i kylen behöver vattnet vara varmare. Denna vätska ska vara 37°C.
- Häll zucchinivattnet samt sirap, olja, kummin och salt över mjölblandningen.
- Arbeta degen väl i maskin eller med degkrokar i 8 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den ytterligare.
- Forma degen till två limpor limpa och lägg dem i en varsin smord brödform. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°.
- Grädda i nedre delen av ugnen cirka 20–30 minuter. Låt brödet vila en stund innan du skär upp det.