Tomat- och bönsallad – recept

I går serverades en otroligt enkel men god tomat- och bönsallad till lunch. Valet av bönor föll på favabönor. Jag snubblade över massa paket fina små tomater i olika färger på min affär. De har en väldigt bra utsortering av ”svinnpåsar” med grönsaker och frukt. Win-winn mot svinn. Jag kollar alltid där, dels för priset men också såklart för att ätbar mat som slängs både innebär ett resursslöseri och en klimatpåverkan helt i onödan. Sen är det lite kul att inte veta innan vad man går hem med. Att få vara lite kreativ.

recept på tomat- och bönsallad Favabönor, även kända som bondbönor eller Vicia faba, är en art inom ärtväxtfamiljen och har odlats i tusentals år. De är en näringsrik baljväxt som är rik på protein, fiber, vitaminer som folsyra och mineraler som järn och magnesium. Favabönor har ett högt innehåll av antioxidanter och är även en bra källa till vegetabiliskt protein, vilket gör dem populära för veganer och vegetarianer. De används i många kök världen över, från Mellanöstern till Medelhavsområdet, och kan ätas både råa och tillagade. Bönorna är kända för sin mångsidighet och kan användas i soppor, grytor, sallader eller som puré.

tomat och bönsallad recept

Tomat- och bönsallad

  • 250 g mixtomater
  • 300 g avrunna favabönor (från burk)
  • 0,5 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ärtskott
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 msk vegeta
  • svartpeppar
  1. Skär upp tomaterna i önskad storlek.
  2. Häll av favabönorna och skölj dem lite i vatten.
  3. Hacka rödlöken smått.
  4. Lägg allt i en skål och pressa vitlöken över.
  5. Tillsätt balsamvinäger, vegeta och svartpeppar och blanda. Såklart kan man använda vilka kryddor man vill.
  6. Klipp över färska ärtskott.
  7. Servera som den är eller till en grönsallad.

Det som blir över av salladen (OM något blir över) mår bara bra av timmar i kylen. Då blir bönorna och tomaterna nästan marinerade. Väldigt smarrigt.

ärtskott

För att odla ärtskott hemma, börja med att blötlägga ärtorna i vatten över natten. Placera sedan de blötlagda ärtorna i en grund behållare fylld med fuktad jord. Täck ärtorna lätt med jord och håll jorden jämnt fuktig genom att spraya med vatten dagligen. Placera behållaren på en ljus plats, men undvik direkt starkt solljus. Inom 1–2 veckor kommer skotten att börja växa och kan skördas när de är omkring 5–10 cm långa. Klipp av skotten nära basen för att skörda, och njut av dem i sallader, smörgåsar eller som garnityr.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.