Äppelchutney med chili đŸđŸŒ¶

Kryddig Àppelchutney med chili, kanel och lite curry. HÀrligt smakrik med fin syra, sötma och en hetta som hÀnger kvar i munnen en stund. Det Àr nÄgot alldeles sÀrskilt med kÀnslan av att skörda egna Àpplen och chili och anvÀnda i maten.

Ă€ppelchutney med chili

Jag vet faktiskt inte vilken sort vĂ„ra Ă€pplen Ă€r och i Ă€rlighetens namn, spelar det sĂ„ stor roll? Den Ă€r inte mjölig och det gillar jag. Äpplen ska i min smak vara krispiga och ganska syrliga. Även chilin Ă€r jag osĂ€ker pĂ„ sorten. Vi fick massa frön frĂ„n deras egna odlingar av min syster med familj i inflyttningspresent nĂ€r vi flyttade in i radhuset i fjol (galet bra present). Den mesta chilin har jag torkat men det Ă€r kul att anvĂ€nda fĂ€rsk och testa sig fram i styrkan. PĂ„ tal om styrka, den hĂ€r chutneyn har lite hetta. Gillar man mer hetta – öka mĂ€ngden chili!

Äppelchutney med chili

SÄ vad anvÀnder man Àppelchutney med chili till? Det Àr grymt fint tillbehör till mÄnga rÀtter, som grillat och grytor, eller varför inte testa som pÄlÀgg pÄ smörgÄs? Vi testade faktiskt att ta en bit mörk choklad med en sked Àppelchutney och det var sÄ G O T T!

Äppelchutney med chili

  • 1–2 chili
  • 4–5 Ă€pplen
  • 1 super solo vitlök eller 2 klyftor vanlig vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 dl rödvinsvinĂ€ger
  • 2 dl syltsocker eller kokossocker
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk ingefĂ€ra
  • 1 tsk salt
  1. Skala Àpplen och ta bort kÀrnhuset. SkÀr upp Àpplena i bitar.
  2. Skala lök och vitlök och tÀrna dem. Rensa bort fröna frÄn chilin och hacka smÄtt. För att undvika chili i exempelvis ögonen Àr det en god idé att ha plasthandskar pÄ sig.
  3. LÀgg Àpplen, lök, vitlök och chili i en kastrull med tjock botten. TillsÀtt rödvinsvinÀger, socker, kanel, curry, ingefÀra och salt.
  4. Koka upp men var aktsam sÄ det inte brÀnns vid. SÀnk vÀrmen och lÄt puttra under lock i 50 minuter. Rör om dÄ och dÄ.
  5. HĂ€ll upp i noggrant rengjord eller steriliserad burk nĂ€r chutneyn fortfarande Ă€r varm och sĂ€tt pĂ„ lock direkt. LĂ„t svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Den fina skörden av chili och Àpplen.
Äpplen, chili, lök och vitlök. Skalat och upphackat i kastrullen.
Blanda med kryddor, socker och vinĂ€ger…
LĂ„t puttra under lock i 50 minuter.
Äppelchutney med chili! Mums!

En annan sak jag tidigare gjort med chilin Àr Thaiinlagd chiligurka. Rekommenderar det varmt!

Inga kommentarer

BerÀtta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras