Äppelchutney med chili 🍏🌶

Kryddig äppelchutney med chili, kanel och lite curry. Härligt smakrik med fin syra, sötma och en hetta som hänger kvar i munnen en stund. Det är något alldeles särskilt med känslan av att skörda egna äpplen och chili och använda i maten.

äppelchutney med chili

Jag vet faktiskt inte vilken sort våra äpplen är och i ärlighetens namn, spelar det så stor roll? Den är inte mjölig och det gillar jag. Äpplen ska i min smak vara krispiga och ganska syrliga. Även chilin är jag osäker på sorten. Vi fick massa frön från deras egna odlingar av min syster med familj i inflyttningspresent när vi flyttade in i radhuset i fjol (galet bra present). Den mesta chilin har jag torkat men det är kul att använda färsk och testa sig fram i styrkan. På tal om styrka, den här chutneyn har lite hetta. Gillar man mer hetta – öka mängden chili!

Äppelchutney med chili

Så vad använder man äppelchutney med chili till? Det är grymt fint tillbehör till många rätter, som grillat och grytor, eller varför inte testa som pålägg på smörgås? Vi testade faktiskt att ta en bit mörk choklad med en sked äppelchutney och det var så G O T T!

Äppelchutney med chili

  • 1–2 chili
  • 4–5 äpplen
  • 1 super solo vitlök eller 2 klyftor vanlig vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 2 dl syltsocker eller kokossocker
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk salt
  1. Skala äpplen och ta bort kärnhuset. Skär upp äpplena i bitar.
  2. Skala lök och vitlök och tärna dem. Rensa bort fröna från chilin och hacka smått. För att undvika chili i exempelvis ögonen är det en god idé att ha plasthandskar på sig.
  3. Lägg äpplen, lök, vitlök och chili i en kastrull med tjock botten. Tillsätt rödvinsvinäger, socker, kanel, curry, ingefära och salt.
  4. Koka upp men var aktsam så det inte bränns vid. Sänk värmen och låt puttra under lock i 50 minuter. Rör om då och då.
  5. Häll upp i noggrant rengjord eller steriliserad burk när chutneyn fortfarande är varm och sätt på lock direkt. Låt svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Den fina skörden av chili och äpplen.
Äpplen, chili, lök och vitlök. Skalat och upphackat i kastrullen.
Blanda med kryddor, socker och vinäger…
Låt puttra under lock i 50 minuter.
Äppelchutney med chili! Mums!

En annan sak jag tidigare gjort med chilin är Thaiinlagd chiligurka. Rekommenderar det varmt!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras