Thaiinlagd chiligurka Àr nÄgot av det absolut godaste som finns! NÀr jag Àter pÄ Koh Phangan Södermalm fÄr man det som tillbehör till Tzai Satey. SÄ sjukt enkelt litet tillbehör men ack sÄ gott. Och vÀldigt enkelt att göra sjÀlv! Thaiinlagd chiligurka passar som tillbehör till det mesta och Àven att krydda upp en sallad med.
Nu nÀr min chili hade vÀxt till sig och skördats sÄ kÀnde jag att det var ett utmÀrkt tillfÀlle att göra thaiinlagd chiligurka av en del av skörden. I en drömvÀrld hade jag vÀl skördat min egen gurka men riktigt dÀr Àr min odling inte hemma. NÀsta Är hoppas jag pÄ bÄde att ha sÄvÀl gurka som zucchini, pumpa, tomat och annat gott!
Thaiinlagd chiligurka đ¶đ„
- œ gurka
- 0,5 chili
- 1 msk vatten
- 1 msk Àttika 12%
- 2 msk socker
- 1 tsk sesamolja
- 2 krm salt
Skiva gurkan tunt med hjÀlp av en mandolin eller osthyvel. SkÀr upp chilin i tunna bitar.
Blanda samman lagen av vatten, Àttika, socker, sesamolja och salt i en burk och lÀgg i gurkan och chilin.
Dagen efter har du det perfekta tillbehöret som passar till mesta!
Det Àr sÄ himla spÀnnande med min chili. Jag fick frön av min syster och svÄger pÄ lite olika sorter. Nu vet jag inte alls vad som Àr vad och de varierar hejvilt i hetta. Jag trÀnar upp mig att Àta mer stark mat för jag tycker det Àr gott, men min mun tycker inte det. Det Àr helt klart roligare och mer motiverande att prova rÀtter med chili i nÀr man har odlat den sjÀlv. Den hÀr varma sommaren var rena drömmen för mina fina chiliplantor!
Vad innebÀr 0,5 gurka?
Hej Annelie! Det Àr en halv gurka. Jag förtydligar det i receptet, tack för feedback!