Vegansk och glutenfri brownie – nyttigt recept

vegansk och glutenfri brownie

Tänk att man kan göra vegansk och glutenfri brownie på nötter och svarta bönor! Det är ju helt fantastiskt. I det här receptet sötar man inte med vitt socker utan med agavesirap och om man vill dadlar. Det är helt enkelt ett betydligt nyttigare alternativ.

När jag bakade dessa råkade jag göra fel. Det gick lite fort och jag glömde bort att jag tänkte mixa nötterna till mjöl och sedan tillsätta de övriga ingredienserna. Så därför ser man hela nötter på bilden med alla ingredienser i min mixer. Det gick utmärkt det med, men själva brownien blir mer jämn om man mixar den först. En smaksak skulle jag säga.

En annan sak är sötman i kakan. Jag personligen älskar att den inte är så särskilt söt i smaken. Men exemplevis min femåring gillade det inte allt. Man kan därför lägga till några dadlar eller öka mängden agavesirap om man känner för det. Det blir inte direkt onyttigt för att man ökar sötman lite.

Den här brownien är underbar som dessert eller till fikat men funkar också väldigt bra som mellanmål.  Jag har näringsberäknat receptet och lägger infon längst ner i inlägget. Det är beräknat utan dadlar.

Vegansk och glutenfri brownie 16 bitar

 • 3 msk jordnötssmör eller cashewsmör
 • 0,75 dl agavesirap
 • 4 st dadlar (frivilligt)
 • 4 msk kakaopulver
 • 1 msk kokosolja
 • 1 burk svarta bönor (avrunnet)
 • 200 g malda mandlar
 • 1,25 dl mandelmjölk
 1. Blanda allt i matberedare till en smet. 
 2. Sprid ut i en form klädd med bakplåtspapper och baka i ugnen på 160°C. Kakan är klar efter 1–1,5 timme. Testa att ta en kniv i kakan och se när den inte är kladdig längre, då är kakan klar.
 3. Skär upp i 16 st bitar och när den svalnat ställer du in dem i kylen i en tät behållare. Den är som allra godast efter minst ett dygn i kylen.

Vegansk och glutenfri brownie
EnergiProteinFettKolhydr.Fibrer
Hela plåten2 617 g90 g153 g194 g56 g
Per bit 164 kcal6 g10 g12 g3,5 g
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras