Vegansk ost- och broccolipaj

Enkelt recept på vegansk ost- och broccolipaj. En klassiker i smakerna och uppskattad av hela familjen. Servera gärna med en grön sallad.

Swooosh sa det, så var hela formen slut. Exakt så gick det till när jag serverade vegansk ost- och broccolipaj för familjen i januari. Och ja, vi är två vuxna och ett barn. Hann ta ett fult kort på den (ja, det bär emot att lägga upp den här bilden) och sen glömde jag lägga ut receptet. Nåväl, det kommer här.

Det finns egentligen två olika sätt att veganisera äggstannning som jag har sett. Antingen blandar man vätska med mjöl. Det kan vara vetemjöl eller exempelvis potatismjöl. Eller så gör man stanning på tofu. Det föredrar jag. Man får en härlig konsistens i pajen. Personligen har jag aldrig provat att göra högre pajer som jag gjorde när jag åt ägg. Har en känsla att de blir bäst på lite lägre höjd, så jag utmanar inte ödet.

Pajdeg

  • 3 dl mjöl
  • 3 msk kallt vatten
  • 125 g kallt mjölkfritt margarin

Fyllning

  • 1 bukett färsk broccoli eller 10 små buketter fryst broccoli
  • 4 cm purjolök
  • 200 g champinjoner

Stanning

  • 200 g tofu
  • 1,5 dl iMat vegansk matlagningsgrädde
  • 1 påse Frankful riven ost
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk muskotnöt
  • 1 tsk vitpeppar
  1. Pajdeg: Dela upp det mjölkfria margarinet i mindre delar och blanda med mjöl. Nyp ihop med fingrarna för att blanda det ordentligt. 
  2. Tillsätt vatten och blanda till en deg.
  3. Tryck ut degen i pajformen och nagga med en gaffel. Låt vila i kylen i cirka 30 minuter medan du gör fyllningen och stanning.
  4. Fyllning: Rensa broccolin och skär upp små buketter. Resten av broccolins stam hackas ner i små bitar. Skiva purjolöken och champinjoner. Om man använder fryst broccoli, så kan man bara koka upp den snabbt och inte steka den i nästa steg.
  5. Stek grönsakerna i lite olja tills de fått fin färg.
  6. Stanning: Mixa tofu, vegansk matlagningsgrädde, buljong och kryddor med en stavmixer eller i en blender.
  7. Blanda ner en påse Frankful riven ost i stanningen.
  8. Förgrädda pajskalet i ugn. 10 minuter på 225 °C. 
  9. Placera ut fyllningen jämnt i formen och höll över stanningen.
  10. Grädda i ugnen tills ytan fått fin färg. Klart!
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras