Veganska rårakor med rökiga champinjoner och kikärtor

veganska rårakor recept

veganska rårakor recept

I går serverade jag veganska rårakor med rökiga champinjoner och kikärtor. Betyg? Jag hade gjort för få rårakor. Mera mera! Det är beroendeframkallande. Fan va gott helt enkelt.

För några år sedan delade min svåger Anders med sig av ett superknep när man gör rårakor. Vi var rörande överens om att det kan vara lite drygt att hålla koll på att potatisen är klar samtidigt som man håller koll på att det blir en fin yta som inte bränns. Anders hade löst problemet för länge sedan. Dessutom håller de ihop bättre. Redo? Man mikrar dem innan stekpannan! De blir nästan klara i mikron och så kan man fokusera på en perfekt yta i stekpannan. Life hack.

Som vanligt tog jag lite av vad jag hade hemma. Vill man, kan såklart göra dem på enbart potatis och lök, men jag hade i morot och palsternacka med, vilket är varmt rekommenderat. Av någon anledning gör palsternackan att det kommer fram smaker som påminner om Janssons frestelse.

Veganska rårakor 7–8 st

  • 3 potatisar
  • 2 morötter
  • 2 palsternacka
  • 0,5 lök
  • 2 tsk vegeta
  • svartpeppar
  • olja eller mjölkfritt margarin
  1. Skala potatis, morötter, palsternacka och lök.
  2. Riv rotsakerna och lägg i ett durkslag.
  3. Strimla löken fint och lägg även den i durkslaget.
  4. Pressa ut vätskan från rotsakerna och krydda sedan. Blanda ihop.
  5. Fördela ut 3–4 st bollar på en tallrik och tryck ut. Jag gör dem ungefär 8 cm diameter eftersom de mindre lättare håller ihop.
  6. Mikra tallriken med rårakor i 2 minuter på full effekt.
  7. Stek i valfri olja eller mjölkfritt margarin på båda sidor tills de fått fin färg och är krispiga. Snåla inte med fettet, de ska ha närmast friterade kanter.

Rökiga champinjoner och kikärtor

  • Kikärtor på burk eller i tetra
  • champinjoner
  • 1 tsk liquid smoke
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2 tsk torkad eller färsk persilja
  1. Skiva champinjonerna.
  2. Häll av och skölj kikärtor. Spara spadet om du vill använda det till något annat, exempelvis vegansk aoli.
  3. Stek upp champinjoner och kikärtor i valfritt matfett.
  4. Krydda med liquid smoke, buljong och persilja.
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras