Vegan nuggets – Lättlagade, nyttiga och billiga veganska nuggets

vegan nuggets

Vegan nuggets! Det här receptet är verkligen en favorit i repris. I väntan på att vi ska bli klara med köksrenoveringen går jag igenom lite äldre recept och hittar några riktiga guldkorn. Eller guldnugget passat perfekt som beskrivning på det här.

Så här löd betyget från min man när jag gjorde dem första gången. Tackar tackar. Han är inte den som håller tillbaka om det inte faller i smaken ska ni veta. Han trodde faktiskt att jag hade köpt färdiga vegan nuggets.

vegan nugget steg för steg

vegan nugget recept

Vegan nuggets på kikärtor

  • 1 förpackning kikärtor (380g, 230g avrunnen vikt)
  • 1 dl havregryn
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk grönsakskrydda eller 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk rökt paprikakrydda
  • 1 tsk vitlökspulver
  • Panko eller ströbröd
  1. Börja med att öppna förpackningen med kikärtor och sila bort spadet i en separat skål. Vi kommer använda spadet (aquafaba).
  2. Mixa havregryn till mjöl i en matberedare. Ställ havregrynsmjölet åt sidan.
  3. Mixa kikärtorna med kryddorna i matberedaren. Experimentera med kryddningen för att få den smak du vill och gillar. Detta kan du se som ett grundrecept som ger nuggets som är ganska neutrala i smaken. Det ska inte bli en slät smet utan ganska chunky. Lite bitar är bra.
  4. Vispa upp kikärtsspadet (aquafaba) som du sparade. Det ska bli lite skummigt. Häll ner 1 dl av spadet i kikärtorna.
  5. Mixa nu ihop kikärtorna med aquafaba och havremjölet.
  6. Forma till nuggets (eller annan valfri form) och doppa i panko eller ströbröd. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och baka i ugnen i 20-25 min på 200°C. Låt svalna lite innan servering.

Vad är väl nuggets utan dipsås? Jag serverade med en currysås som jag gjorde på resten av aquafaban.

Vegansk currydip

  • 3 msk kikärtsspad (aquafaba)
  • 3 dl rapsolja
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 tsk allkrydda
  • 1 tsk curry
  • 1 msk ketchup
  • 1 tsk chilisås
  1. Börja med att göra en vegansk majonnäs. En sak får man verkligen tänka på för att det ska funka. Ingredienserna måste vara i rumstemperatur.  Ett trick är att hälla över oljan och kikärtsspadet i separata glas innan och spola varmt vatten på dem tills innehållet är ungefär 37°. Ofta är skafferier kalla.
  2. Det bästa är att använda en stavmixer och hög skål (jag har ett plastmått som kom med min mixer, den är perfekt). Häll försiktigt ner alla ingredienser förutom kryddorna och mixa genom med staven i botten först och dra upp den mot toppen. Det tjocknar på vägen upp och blir en fin vit majonnäs.
  3. Rör ner resten av kryddorna och voilá, du har gjort en egen currydip! Som vanligt uppmuntrar jag verkligen till att experimentera med kryddor och hitta din egen favorit!

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras