Chaga (Sprängticka) – ”Odödlighetens svamp”

chaga sprängticka

Hört talas om Chaga? Svampen Sprängticka som bland annat kallas ”Odödlighetens svamp” är en välsignelse från skogen. Här berättar jag vad det är, hur och varför man använder den.

Vid en promenad i skogen med en vän utbrister min vän till min stora glädje ”Åh Chaga!”. Jag som aldrig själv plockat den blev så himla glad! Varför blir då så glad över en svamp ett träd?

chaga sprängticka på en björk
Foto: Wikipedia Commons

Sprängticka (Inonotus obliquus) är en svampart som växer på björk. Eller närmare bestämt på ungefär 1 av 5000 björkar. Ni förstår då en av anledningarna till min glädje vid upptäckten. Man känner igen svampen på sitt mörka och skrovliga utseende. Den ser närmast bränd ut.

Sprängtickan kallas även för chaga. Och då främst när svampen används som hälsokost.  Svampen chaga inom folkmedicin har faktiskt omnämnts sedan 1500-talet. I Asien har svampen använts i tusentals år. Det finns mycket att läsa om detta för den som är intresserad. Chaga ansågs bota cancer, och i modern tid fann man att ämnet Betulin, som tickan upptar har tillväxthämmande effekt på vissa cancerceller. Jag väljer dock att inte skriva med allt för stora uttalanden eller teorier här. Istället vill  jag fokusera på vi med fakta vet om chaga.

Odödlighetens svamp

Av goda anledningar har faktiskt mycket forskning gjorts på chaga. Främst vill jag lyfta de höga halterna antioxidanter i chaga. Jag vet att jag tjatar om antioxidanter men självklart är det viktigt att skydda cellerna. Man mäter vanligen antioxidanter i livsmedel med ORAC (Oxygen Absorbance Capacity). Superbäret blåbär har ett ORAC-värde på cirka 9000. Chaga då? Den har ett genomsnitt på 100 000! *mic drop*

Man börjar förstå varför smeknamn som “odödlighetens svamp” “skogens svarta guld” och “Gåvan från Gudarna” kom till. Det finns även studier där effekt på blodsockret visas, lindring av psoriasis, sänkning av kolesterol och blodtryck, antibakteriell och mer därtill.

Användning av chaga

Antingen köper man färdigt pulver på valfri hälsokost. En enkel googling kommer hjälpa. Eller så skördar man den själv. Sprängtickan omfattas inte av allemansrätten så du måste först ha tillstånd av markägaren. Skörda den försiktigt under höst eller vinter. Skada inte trädet och lämna en bit kvar på trädet så mer kan växa.

Man måste koka eller torka svampen direkt annars kommer den mögla. Skär ner sprängtickan i mindre delar och torka i en ugn på cirka 50°C tills den är helt torr rakt igenom. Det tar cirka 5 timmar. Man man också låta de mindre bitarna lufttorka. Så har jag gjort här.

chaga på tork

Jag föredrar att använda svampen i chaga-te. Jag lägger min bit eller pulveriserad sprängticka i uppkokt vatten och låter det dra över natten. Sedan värmer jag upp den lite så det blir en behaglig temperatur att dricka.

Självfallet man man blanda sitt te med exempelvis mandelmjölk, vanilj, kanel och kakao för goda smaker.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras