Chiaägg – recept på vegansk ersättning av ägg

chiaägg

Chiaägg! Visste ni att man kan göra ägg av chiafrön? Eller ja typ. Man kan i alla fall göra äggersättning till exempelvis bakning med hjälp av chiafrön.

Vi har äntligen flyttat in i vårt radhus och äppelträdet på tomten är fullt av fina äpplen som jag vill ta tillvara på. Med tanke på att dottern har femårskalas på söndag passade jag på att göra äppelmuffins. Inför kalaset får jag tänka till med bakningen, det är många allergener och koster att tänka på. Hon har vänner som kommer på kalaset som har nötallergi, celiaki (glutenintolerans), äggallergi och dessutom en mamma som är vegan.

Det finns äggersättning att köpa i affären men jag har ärligt inte varit så imponerad. Tycker chiaägg som ersättning vid bakning fungerar bättre, och det är dessutom mycket billigare. Chiafrön är för övrigt rika på Omega 3, fiber, protein, kalcium och andra viktiga vitaminer. Win, win, win.

Chiaägg 1 st

  • 1 msk chiafrön
  • 3 msk vatten

För att ersätta 1 ägg i bakning, blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten i en skål. Låt stå i 10–20 min. Fröna kommer svälla och blandningen blir en gelé och där är ett chiaägg!

Och mina muffins då? De blev så goda! Inte så snygga men vad gör väl det? Intresserade av recept?

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.