Vegan Bowls – enkla och mättande lunchsallader fyllda med näring

vegan bowls

Inte så klassiska vegan bowls? Semestern är slut och här hemma är vi tillbaka till rutinerna igen. Därmed också maten och luncherna hemma. Återigen har jag snöat fast på vegan bowls!

Det är verkligen skönt att komma tillbaka till rutinerna igen efter semestern. Det har blivit mycket bowls här hemma. Fyllda till bredden med näring och goda smaker. Varierar dem lite för varje dag för att inte tröttna. Varje lunch brukar ta max cirka 5–10 minuter att förbereda. Snacka om snabbmat! Det är nämligen ingen tillagning. Undantaget är när jag har i ångade eller kokade grönsaker från frysen, som ex broccoli, blomkål och haricot verts.

Komponera måltiderna

Protein: För att sätta ihop luncherna vill jag alltid börja med en bra proteinbas. Min go to är i princip alltid tofu. Jag. Älskar. Tofu. Och nu ska jag dela med mig av ett jäkla schysst tips vad gäller tofu. För visst, man kan tillaga tofu på alla möjliga sätt. Men jag använder den rå. Japp. Crazy. Smula den, krydda med valfria kryddor och näringsjäst. Och balsam-, eller äppelcidervinäger. Jag fattar att många får kväljningar vid tanken… men prova! Jag lovar att det är värt.

Annat protein jag uppskattar är bönor och linser. Färdiga tetraförpackningar med blandade bönor är guld värt. När man väl lagt till kryddorna, näringsjäst och vinäger är det såååå gott. Jag försöker inte linda in i bomull att de har rätt tråkig smak utan kryddning.

Näringstäta kolhydrater: Så, när proteinet är på plats letar jag efter härliga grönsaker att fylla ut måltiden med. Grönbladiga grönsaker är helt klart det bästa ur näringssynpunkt. Och andra grönsaker som växer över jord är superbra. Mina personliga favoriter är strimlad vitkål, spenat, broccoli, blomkål, tomat och zucchini. För smaken tillsätter jag gärna oliver och soltorkade tomater.

Fetter: Fett! Så himla viktigt! Avokado eller nötter är en utmärkt källa till nyttiga fetter. Avokado ger också krämighet till mina bowls och nötter ger skönt crunch.

Toppning: Toppa med ännu mer nyttigheter som näringsjäst om du inte redan haft i det, hampafrön, pumpakärnor eller puffad quinoa! Snåla inte med kryddorna. Som sagt, krydda med balsam-, eller äppelcidervinäger. Prova olika kombinationer. Lek och ha kul med maten. Testa!

Illustrationer: Freepik Food vector created by freepik – www.freepik.com

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras