Ljummen sallad med tofu, grönkål och tomat

Ljummen sallad med tofu, grönkål och tomat

Jag älskar mina enkla, snabba och nyttiga luncher.  I dag vill dela med mig av recept på ljummen sallad med tofu, grönkål och tomat, som är en grand slam.

Och ja, jag är medveten om att i princip alla mina senaste recept innehåller tofu. Men det är mitt absoluta favoritprotein för tillfället. Kan inte hjälpa det! Tofu är dessutom rik på B-vitaminer, järn och kalcium. Grönkålen tycker jag inte att man bara ska äta i jultid. Det är rena supermaten. Grönkål är fullt av vitaminer och antioxidanter. Tomaten då? Den innehåller massor av lykopen, som dessutom blir mer verkningsfullt vid upphettning. Lykopen är en kraftig antioxidant.  Och en kanske otippad ingrediens i en sallad, chiafrön. chia betyder passande nog styrka. De är väldigt näringsrika och även rika på omega 3. 

Med andra ord är det här en sallad som hjälper kroppens immunförsvar. Perfekt i dessa tider när många hostar och snörvlar. Man gör vad man kan för att hålla sig frisk och kroppen i så bra skick som möjligt va?

ljummen sallad med tofu, grönkål och tomat, som är en grand slam.

Ljummen sallad med tofu, grönkål och tomat

  • 200 g tofu
  • 1 dl strimlad grönkål
  • 1 klyfta vitlök
  • 5 körsbärstomater
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 2 tsk balsamvinäger
  • Svartpeppar
  • Allkrydda eller salt
  • 1 tsk chiafrön
  1. Skölj grönkålen och strimla den. 
  2. Pressa tofun på vätska. Dela upp den i bitar.
  3. Skala vitlök och strimla den.
  4. Skär upp körsbärstomat på hälften eller kvart.
  5. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs grönkålen först och tillsätt sedan tofu, körsbärstomater och vitlök. Fräs på medelhög värme.
  6. Tillsätt balsamvinäger och deglacera kastrullen. Det vill säga lös upp det som bränt fast i kastrullen med hjälp av vätskan.
  7. Krydda och tillsätt chiafrön. Klart!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras