Vegansk plockmat till nyår – Crostini med rökt aubergine, fikon och cream ”cheese”

Letar du efter vegansk plockmat till nyår? Look no further! För några år sedan gjorde jag Crostini med rökt aubergine, fikon och cream ”cheese” när jag fyllde år och de gick åt!

vegansk plockmat

Vegansk plockmat till nyår? De här härliga godsakerna är en typisk plockmat som ser väldigt ”extra” ut, men som är enkel att göra. Om man spritsar krämen ser de ännu finare ut och egentligen behöver man inte ens ha ett riktigt munstycke. Det blir såklart lite snyggare tycker jag om man har det, men det funkar fint att klippa ett hål i en påse och spritsa direkt från påsen med. Tänk bara på att använda en lite tjockare fryspåse så den inte spricker.

Tips på praktisk spritspåse som du kan använda om och om igen med fem stycken tyllar. Du hittar den här. (Reklamlänk via APPRL)

Smaken är skönt balanserad med salt och rökig aubergine, söt marmelad och syra i cream ”cheese”. Jag tror att det är därför de är så populära. Det finns en uppsjö av veganska cream cheese-produkter att välja bland. Man kan med fördel välja en som är kryddad med örter. Det passar väldigt bra!

vegansk plockmat recept
Crostini med rökt aubergine, fikon och cream cheese

 

Crostini med rökt aubergine, fikon och cream cheese

 • Crostini
 • 1 aubergine
 • 2 tsk liquid smoke
 • 2 tsk sesamolja
 • 1 tsk grillkrydda
 • 1 tsk paprikakrydda
 • 1 tsk kött- och grillkrydda
 • 0,5 tsk vitlökspulver
 • rapsolja
 • margarin
 • vegansk cream cheese ex På mackan från Oatly eller Dairy free spread från Lidl
 • fikonmarmelad eller en skiva färsk fikon

Skär upp aubergine i skivor på 1 cm och salta skivorna. Låt dem ligga en stund och vätskan kommer att synas som droppar på skivorna. Använd hushållspapper för att pressa ur vätskan ur auberginen. När du klämt ur så mycket vätska som möjligt kan du skiva upp auberginen i mindre bitar.

Krydda auberginbitarna med alla kryddor, sesamoljan och rökaromen. Stek auberginen på medelhög värme i olja och margarin. Låt det ta tid. Bitarna ska bli krispiga på ytan. Ställ åt sidan när de är klara och låt bitarna svalna.

Nu är det bara att montera ihop! Ta en crostini och klicka på fikonmarmelad. Vill man ha en nyttigare variant tar man en skiva färsk fikon istället för marmelad. Lägg på några bitar aubergine och spritsa på en klick med vegansk cream cheese. Klart!

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras