DIY julornament av trolldeg

Jag och min fyraåring pysslade egna julornament av trolldeg till granen. Ett enkelt pyssel som knappt kostar och är superkul att göra tillsammans! Tips till jullovet här innan julafton. Riktigt fint blev det med.

Alla minns väl trolldeg från att man var liten. Jag vet inte om det jag gjorde som barn i leran var så mycket att hänga i granen (höhö), men på ett enkelt sätt kan man faktiskt göra riktigt fina ornament. Viktigast av allt, det är kul att pyssla tillsammans.

Julornament av Trolldeg

  • 4 dl mjöl
  • 2 dl salt
  • 2 dl vatten
  • 2 msk rapsolja

Blanda först mjöl och salt. Blanda sedan i vatten och olja. Knåda ihop till en deg.

Vi kavlade ut degen och använde en kavel med motiv på. Det kan man såklart skippa om man inte har en sådan kavel. Man kan stämpla fram motiv i leran med hjälp av spetstyg eller annat man hittar i hemmet. Kanske har en julgransdekoration en spännande textur? Eller varför inte en gaffels ränder? Fantasin sätter inga gränser.

Stansa ut former med pepparkaksformar. Glöm inte att göra små hål för att kunna hänga upp dem.

Vi lät våra ornament lufttorka. Det tog en vecka ungefär beroende på hur tjocka de var. Vi borde dock ha gräddat dem i ugnen för att få mer hållbara ornament. 100 grader 2-4 timmar.

Sen är det bara att måla och dekorera! Man kan måla med vattenfärg om man är försiktig så att degen inte löser upp sig. Men hobbyfärg är det bästa! Limma på glitter, stenar eller annat fint.

Så kul att pyssla ihop tycker jag!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras