Delar med mig av en gammal goding som passar fint till julbordet. Hemmagjord vegansk ost med bjäst.
Den här osten är enligt mig en av de absolut bästa veganska ostarna man kan göra själv. Bäst resultat i hållfasthet för att kunna hyvla får man om man använder agar-agarpulver. Med vegegel kommer det vara bättre att bre på mackan.
Bjäst, eller näringsjäst, som det också kallas har en ostig smak. Det är egentligen ett kosttillskott då det är B-vitaminer (b-jäst). Men smaken gör att det populärt för veganer att använda även som smaksättare. Om man upphettar bjäst försvinner näringsvärdet, vilket kan vara bra att tänka på.
Jag använder bjäst inte bara för att göra veganskt ost, utan strör gärna flingorna på smörgåsen, popcorn eller pastan.
Om du är nyfiken på att prova, hittar du bjäst här. Med koden
derin20 får du 20% på allt i butiken fram till nyår!
Det här är ett grundrecept på vegansk ost. Om man vill kan krydda efter smak och tycke. Rökaromer och kryddor gör att man kan variera den enormt!
Vegansk ost med bjäst
- 8 ½ dl vatten
- 2 dl rivna morötter
- 3 msk agar-agarpulver (eller vegegel)
- 3 dl naturella cashewnötter
- 1 ½ dl bjästflingor
- 6 msk citronsaft
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 tsk salt
- 1 tsk allkrydda
- 2 krm vitlökspulver
- 2 krm paprikapulver
Mixa alla torra ingredienser fint i en mixer. Riv morötter fint och koka upp dem i vattnet med buljong. Låt sjuda i 10 min. Koka upp igen och vispa ner agar-agarpulver. Låt sjuda 10 min till. Häll ner citronsaften och morotsblandningen i mixern med de torra ingredienserna och mixa tills det blivit en fin och jämn smet utan klumpar.
Häll snabbt upp smeten i en burk eller form. Låt svalna helt (cirka 2 timmar) och häll över på ett fat eller ostbricka.
Den här osten går att hyvla. OM den blir för fuktig går det precis lika bra att behålla den i burken och istället använda som bredbar ost. Lika gott för det!