Vegansk kålpudding

Min mans favoriträtt  – kålpudding! Ana våra vänners förvåning vid ett födelsedagsfirande för några år sedan och han fick välja vad som helst… och fram kommer form efter form med kålpudding.

Min mans förresten, det är nog min favoriträtt med. Uttrycket comfort food passar väl in för att beskriva tycker jag. Det här är verkligen min variant på vegansk kålpudding. Inte nog med att jag har skrotat alla animaliska produkter, jag har struntat i riset med. Varför? Jag gillar det helt enkelt inte.

Smakerna i denna rätt är helt underbara. Sötma från kål och lök som fått svettats och karamelliseras och dessutom fått ett sött lyft av sirap (jag använder fibersirap från nicks för att inte ha en helt onyttig rätt). Kryddigheten från buljong, soja och kryddpeppar… mums!

Serveras såklart med kokt potatis, brunsås och rårörda lingon eller lingnsylt. Hej matkoma, kul att ses igen!

Vegansk kålpudding recept 2 formar

 • 1 gul lök
 • ca 500 g vitkål
 • 500 g anamma vegofärs
 • olja
 • 4 dl havregrädde
 • 6 dl vatten
 • 2 tärningar grönsaksbuljong
 • 5 msk fibersirap från nicks
 • 4 msk soja
 • 2 tsk kryddpeppar
 • 2 msk kött- och grillkrydda
 • salt
 • peppar
 • 2 msk fryst eller färsk persilja

Strimla löken och kål med hjälp av en mandolin för att få riktigt tunna strimlor. Stek i relativt låg temperatur i mjölkfritt margarin eller olja. Låt det ta sin tid, de ska inte få färg men bli härligt mjuka.

Tillsätt sirap och fräs på. Tillsätt även vegofärsen tills den fått lite färg och inte är fryst längre.

Nu är det bara att tillsätta alla vätska och alla kryddor. Låt puttra tills den blivit krämig.

Häll upp i två smorda formar och tillaga sedan i ugnen 40 min 225°C.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras