Veganska auberginerullar med tofufyllning

aubergine2 - Veganska auberginerullar

Den här rätten har cirkulerat i min fantasi i ett tag – Veganska auberginerullar med tofufyllning. Jag fick en idé om att göra auberginerullar där fyllningen skulle kunna påminna om en slags ostfyllning, ungefär som ricottafyllning. Med det sagt, vill jag påpeka att fyllningen INTE smakar som ricotta. Men tanken var att ha en fyllning med sälta och krämig konsistens.

Den här rätten tycker jag passar perfekt som förrätt eller att göra många och servera på en buffé. De serveras ljumna och är därför perfekta för att ha buffébordet eftersom de inte kräver någon värmehållning.

Fyllningen kan man variera som man vill. Men eftersom den grillade eller stekta auberginen är aningen söt i sig tycker jag att det passar fint med en fyllning med sälta. Det balanserar upp smaken bra. För att få lite olika typ av konsistenser i rullarna hade jag även i hackad mandel.

veganska auberginerullar

Veganska auberginerullar med tofufyllning

  • 1 aubergine
  • 200 g tofu
  • 4 msk vegansk lätt majonnäs (x-tra)
  • 5 msk bjäst / näringsjäst
  • 1 tsk grillkrydda
  • 1 tsk allroundkrydda
  • 1 tsk kött- och grillkrydda
  • 1 tsk citronpeppar
  • 1 liten skvätt äppelcidervinäger
  • 0,5–1 dl mandel
  • Färsk timjan

Skär upp aubergine på längden i max 1 cm tjocka skivor. Salta skivorna och låt dem stå. Saltet drar ut vätskan ur auberginen. Man ser hur det bildas droppar på skivorna efter ett tag. Pressa ur vätskan med hushållspapper.

Stek skivorna i olja, alternativt grilla dem i ugnen. Jag lade dem i ett grilljärn innan jag stekte för att få fina grillränder.

Lägg de stekta aubergineskivorna åt sidan för att svalna.

Blanda ihop fyllningen. Mosa tofun med en gaffel tillsammans med majonnäs, äppelcidervinäger och alla kryddor samt bjäst. Smaka av. Hacka upp mandel grovt.

Lägg en generös klick fyllning på varje skiva och rulla ihop. Fäst med en tandpetare om det behövs. Strö hackad mandel över och färsk timjan vid servering.

veganska auberginerullar

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.