I dag ville jag bjuda på recept på en vegansk pastasås som är enkel att tillaga, billig och nyttig. Hattrick!
Perfekt till pasta, zoodles eller varför inte potatis? Här hemma blev den här såsen extremt uppskattad. Min dotter tog tre(!) omgångar och satt sen och åt direkt ur grytan. Bra betyg va?
Vegansk pastasås
- Olja
- 1 röd lök
- 1 morot
- 1 dl röda linser
- 0,5 burk majs
- 1 burk krossade tomater + 1 burk vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- Salt
- Svartpeppar
- 2 msk bjäst
- 1 msk balsamvinäger
- Färsk basilika
- 1 tsk soja
- 2 dl havregrädde
- 10 st babyplommontomater
Jag föredrar att göra mesta av min mat i gjutjärnsgryta, så får man lite extra järn i maten.
Skala löken och hacka den.
Skala morot och riv på ett rivjärn.
Fräs lök och morot i olja tills de är mjuka.
Tillsätt majs och linser. Rör om och slå på krossad tomat och vätskan.
Tillsätt buljong, salt, peppar, balsamvinäger, soja och bjäst.
Låt puttra tills linserna är mjuka.Tillsätt havregrädden, hackad färsk basilika och babyplommontomater delade på hälften.
Servera med pasta eller zoodles, alltså zucchinipasta, för ett nyttigare alternativ. För att göra zoodles behöver man en spiralizer eller liknande. Funkar även utmärkt till ris, potatis eller helt solo med!
Den här fina gjutjärnsgrytan har jag köpt på IKEA.