Lökblomma – lika vacker som god

Lökblomma

Om man äter med ögonen är en lökblomma ett fantastiskt sätt att göra måltiden mer än vacker. Gott är det också!

Här har jag använt röd lök, det blir aningen mer blomlikt till färgen tycker jag. Man kan såklart använda gul lök med. Eller bäst av allt, blanda!

Lökblomma

Lökblomma recept

  • Röd lök
  • Balsamvinäger
  • Extra Virgin olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Andra färska örter om man vill

Värm ugnen till 200 C.

Skala löken. Skär bort det allra yttersta av botten. Löken ska kunna stå men man vill ändå behålla en bit av roten som håller ihop löken.

Skär kryss genom löken men inte hela vägen igenom. När ”bladen” slår ut behövs det för att inte hela löken ska trilla isär. Två kryss, alltså fyra snitt blir lagom.

Blanda lika delar olja och balsamvinäger.

Ställ lökarna på en en ugnssäker form. Häll olja- och vinägerblandningen på varje lök så det rinner in i löken. Ungefär 2-4 msk blandning per lök är lagom.

Täck löken med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i 30 min. Löken ska då vara tillagad mjuk i mitten och fått färg längst ut på bladen.

Ibland behöver bladen lite hjälp på traven att slå ut. Lägg upp ringla om du vill balsamico över. Krydda med salt och peppar och andra örter om du vill.

Vad passar lökblomma till?

Lökblomma passar utmärkt som tillbehör eller som en del av en vacker förrätt. Testa att ha den till en sallad med exempelvis spenat, rödbeta och valnöt. Eller varför inte toppa en pasta med det?

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras