Klimatångestens lindring – Plastbanta

Fler som lider av klimatångest? Det är väl den enda ångest jag faktiskt hoppas att folk har. För vet ni vad? Det börjar gå åt helvete, på riktigt.

Tror de flesta fattat att vi använder upp resursen jorden i rasande fart och konsekvensen för detta är förödande. Många menar att detta är den största utmaningen vi människor stått inför. Man märker hur folk reagera väldigt olika på detta dock. En del rycker på axlarna och verkar tycka att det inte spelar roll vad vi dagsläget gör på individnivå. Dessa ger mig ännu mer panik ska jag lova.

Så vad kan man göra? Nog är det rätt mycket vi som individer kan göra för att minska vårt avtryck. I det här inlägget vill jag prata om hur man plastbantar.

Klimatavtryck

Jag skulle tro att många inte vet vad de gör eller inte gör för att minska sitt klimatavtryck. Ett tips är att gå in på Climate Hero och göra testet där man ser vilket avtryck man faktiskt har. Att se sin egen del kan vara både smärtsamt och svårt, men också lärorikt och givande. Det är svårt att bryta mönster och kanske ge upp bekväma vanor. Men hang in there, vi fixar det här!

Plastbantning – Plastic, not so, fantastic

Plast finns verkligen överallt. Se dig omkring bara, precis där du befinner dig när du läser detta. Vad ser du runt om dig som är i plast? Självfallet finns det en god anledning till att det är så. Plast är fantastiskt som material. Eller, ja problemet är väl att plast inte är ETT material utan flera olika. Dessa byggstenar och tillsatsämnen kan vara farliga och att de läcker ofta ut under plastens livstid och sprids. Upp emot 13 miljoner ton skräp som mest består av plast hamnar i haven varje år. På sikt kan haven bestå av mer plast än fisk.

Så här kan du börja plastbanta, nu direkt:

  • Engångsartiklar i plast, nej tack! Undvik sugrör, muggar, plastbestick etc.
  • Bio-plast, ja tack! Det finns plast som bryts ner och miljövänliga alternativ på återvunnen plast.
  • Tygkassen. Ja, den rackaren är vi medvetna om hoppas jag. Att ha en liten påse med sig affären är inte jobbigt och bara en vanesak.
  • Bambu och trä. Byt ut tandborsten och diskborsten till miljövänliga alternativ.
  • Hejdå plastflaskor. De där förbaskade flaskorna man tar till gymmet. Byt de mot glas eller metall. Och vi som gillar bubbelvatten, vi kan bubbla själva.
  • Skippa plasten i köket. Stekspadar osv som är kontakt med värme avger sig plast och gifter.

Har ni fler tips på hur man kan plastbanta?

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras