Chiasylt med blåbär och lingon – Paleo, rawfood, sockerfritt

chiasylt

Hört talas om chiasylt? Det är den nyttigaste av alla syltar. Enkel att göra själv och det blir så gott! Man gör helt enkelt sylt med hjälp av de underbara små fröna chiafrön. Chiasylt kokas inte som vanlig sylt och innehåller inte socker, vilket gör den till ett perfekt paleo, eller rawfood tillbehör.

Jag spenderade lördagen i skogen på Utö med min dotter och make. Vi skulle plocka svamp men hade desto större lycka med bären så de fick vi mer med oss hem. Vilket underbart sätt att spendera tiden på. Lugn och ro, bus och lek, bland träd och över mosstäckta stenar och stubbar. Min treåring hade så roligt!

chiasylt bärplock utö
Provsmakning pågår.

Jag frågade den lilla om vi skulle göra en paj eller sylt av bären och hon tvekade inte ens en halv sekund. ”Sylt! Till gröten!” Okej, sagt och gjort. Och visst blir mat man odlat, eller bär man plockat lite godare än det man köper i affären? Det tycker i alla fall jag.

chiasylt recept

Chiasylt med blåbär och lingon – Paleo, rawfood, vegan, sockerfritt

 • 2,5 dl färska eller frysta bär
 • 1 dl vatten
 • 4 msk chiafrön
 • vaniljextrakt (valfritt)
 • kokosnektar eller agavesirap
 1. Rensa bären om du plockat den själv och skölj dem rena.
 2. Mixa bären tillsammans med vatten. I en blender eller med stavmixer.
 3. Blanda ner chiafrön och rör om.
 4. Smaksätt efter tycke med vanilj och sötning.
 5. Ställ in i kylen i några timmar och låt sylten tjockna.
 6. Rör om och höll upp i tätslutande burk. Håller sig i kylen i cirka 1 vecka.

Olika chiafrön sväller olika så om din gröt är för rinnig, blanda helt enkelt ner mer frön.

nyttig sylt sockerfritt

Jag lade en klick chiasylt på knäckebröd och toppade med färsk basilika. OMG, det var en riktigt vinnare! Så otroligt gott!

Men vad är det som gör den här sylten så nyttig? Chia betyder lämpligt nog Styrka. Chiafrön är rika på Omega 3, fiber, protein, kalcium och andra viktiga vitaminer. Blåbär och lingon då? De innehåller magnesium, mangan, kalcium, kalium, järn och A-, B och C-vitamin. Bären är dessutom fullt av antioxidanter. Så att börja dagen med exempelvis havregrynsgröt och denna chiasylt är ruggigt bra idé.

recept nyttig sylt paleo

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras