
Här kommer recept på en vegansk gryta som verkligen har allt. Först och främst, den är riktigt god, så att till och med min dotter var avundsjuk på mig att jag fick med den som matlåda och inte hon. Men den är också riktigt billig, nyttig och enkel att tillaga.
Min plånbok lider fortfarande av semesterns utsvävningar, men det gör inte så mycket faktiskt. En del av mig tycker det är riktigt kul att hitta på bra recept för bra pengar. Det är bra för precis allt och alla att hålla sig till säsongens mat också.
Om man vill kan man ta en klick vegansk Crème fraîche vid servering. Eller havregrädde som är min dotters favorit. Jag har lämnat måtten på kryddorna osagt, det är lättast att krydda och smaka av tills man finner den smak och styrka man själv gillar.
Vegansk gryta
- 1 gul lök
- 2-3 dl strimlat vitkål
- 1 riven morot
- 5 hackade champinjoner
- 2 dl röda linser
- 1 tetra krossad tomat + 2 tetra vatten
- 1-2 dl frysta gröna ärtor
- 0,5 dl strimlade soltorkade tomater
- 1 tärning grönsaksbuljong
- Grillkrydda
- Kanel
- Salt
- Svartpeppar
- Vitlökspulver
- Basilika
- Persilja
- 1 tsk agavesirap
- Skala löken och hacka den fint.
- Rensa de fula bladen från vitkålen och strimla med exempelvis en mandolin.
- Skala moroten och riv på rivjärn eller med en köksmaskin.
- Rensa och hacka champinjoner.
- Fräs grönsakerna mjuka i lite olja i en gryta.
- Häll på de krossade tomaterna, fyll sedan förpackningen med vatten två gånger och häll i grytan.
- Tillsätt linserna, gröna ärtor, soltorkad tomat, buljong och alla kryddor.
- Koka upp och låt puttra tills linserna är mjuka. De är klara när man ser att de fått en liten svans. Glöm inte att röra om då och då.
- Servera!
Den här grytan mår, precis som de allra flesta grytor, bara bra av att stå och puttra länge och att värmas upp.


Jag gjorde din vegangryta, den är verkligen smakrik och god. En av de bästa grytorna jag gjort, sanna mina ord.
Ett stort tack för att du delade med dig av receptet.
MVH. Aron
Du gjorde min dag Aron! Tack så hemskt mycket för feedback ❤️
Den är verkligen supergod! Min gamla mor ber mig ofta göra den till henne och hennes väninna gör den minst en gång/vecka. Tack för ett toppenrecept!
Vilken otroligt fin kommentar! Tack snälla för att du tog dig tiden att berätta det för mig 🙂