Linsfärs i gjutjärnsgryta – recept och tips!

linsfärs i gjutjärsgryta

I går fick jag tillfälle att inviga min nya gjutjärnsgryta och gjorde en klassisk linsfärs. Jag har tagit åt mig all kritik om teflon och faktiskt gjort mig av med de två pannor jag hade. Vi investerade i stället i en gjutjärnspanna och en gjutjärnsgryta. Tar man hand om dem kommer de hålla livet ut, och om det inte är bra för miljön, vet jag inte vad.

Varför inte teflon?

Teflon är plast! Vid upphettning på högre temperaturer kan giftiga gaser och kemikalier avges. Den mest alarmerande är en kemikalie som heter polytetrafluoreten (PFOA) som potentiellt är cancerogen. Utöver detta är det andra ämnen som är bland annat hormonstörande. Hos människor som utsatts mycket har man sett symptom som liknar influensa. Men hos djur är det kopplat till dödsfall. Vill jag utsätta mig själv eller min familj för det? Nej, tror inte det.

Varför gjutjärn?

Det finns en rad olika fördelar med att istället för teflon använda gjutjärn. Om man tar hand om den håller den länge, vilket ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv är jättebra. Dessutom får man i sig extra järn om man tillagar i gjutjärn eftersom en del av järnet absorberas av maten.

Härnäst kommer jag att fasa ut alla plastverktyg och gå över till trä och metall helt.

Laga mat i gjutjärnsgryta

Jag har blivit rekommenderad av dietist att laga grytor, färs och så vidare i gjutjärnsgryta. Eftersom det som sagt bidrar till att maten får mer järn i sig är det bra. Använder man tomater i maten gör det att järnet lättare absorberas till maten.

Jag köpte min gryta och panna på IKEA och det första jag gjorde var att olja in dem. Först rengjorde jag dem med vatten och torkade av dem direkt. Vatten skall inte stå kvar i dem då de kan rosta. Olja in pannan eller grytan. Sätt på värme. Pannan eller grytan kommer suga åt sig oljan. Låt svalna. Olja in igen och upprepa.

linsfärs i gjutjärsgryta

Linsfärs i gjutjärnsgryta

 • 2 msk olja
 • 1 vårlök
 • 1/2 röd paprika
 • 1/2 gul paprika
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 dl belugalinser
 • 1 dl röda linser
 • 1 dl gröna linser
 • 1 msk tomatpuré
 • 1 msk chilisås
 • 300 g krossad tomat
 • 5 dl vatten
 • 1 tärning grönsaksbuljong
 • 1 tsk grillkrydda
 • 1 tsk kött- och grillkrydda
 • Svartpeppar
 • Salt
 • 1 tsk kanel
 • 1 dl hackad bladpersilja
 • 0,5 tsk spiskummin

Börja med att hetta upp oljan i din gryta. Tillsätt hackad lök, pressad vitlök och paprikan. Rosta det mjukt och låt det få lite färg innan du tillsätter linserna. Rör om och ha i tomatpurén.

Tillsätt krossad tomat och vätskan. Jag fyller upp förpackningen som tomaten var i med vatten, på så vis får jag med all krossad tomat med.

Ha i alla kryddor och låt puttra på svagare värme i cirka 20 minuter eller längre.

Servera med ris, pasta, quinoa, potatis eller vad du vill. Ha gärna på lite extra bladpersilja vid servering. Min dotter älskar att ha lite iMat (vegansk havregrädde) i linsfärs. Testa!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras