Vegansk gryta med sötpotatis

Söndagens lunch blev en vegansk gryta med sötpotatis, kikärtor och kokosmjölk. En sån där härlig gryta med bra balans mellan sälta, kryddor och sötma.

Vi fyllde våra skålar och gick ut i solen och åt. Även om det knappast var varmt i luften värmde solens strålar gott och likaså den varma grytan.

I vanlig ordning lägger jag stor vikt vid min dotterns betyg av maten. Denna fick mycket väl godkänt. Det tål att nämnas.

Vegansk gryta med sötpotatis

  • 1 lök
  • 1 stor sötpotatis
  • 1 paket kikärtor 230 g avrunnen
  • 100 g färsk spenat
  • 1 dl röda linser
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipeppar
  • 1 tsk gul curry
  • 1 tsk kanel
  • 1 nypa grytblandning
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk agavesirap
  • 250 ml kokosmjölk
  • 1 burk krossad tomat
  • 250 ml vatten

Skala löken och stek i lite olja på låg värme. Skala och tärna sötpotatis. Släng ner i grytan tillsammans med spenaten och kikärtor. Stek tills spenaten krympt.

Tillsätt linserna, alla kryddor och slå till sist på krossad tomat och kokosmjölken. Fyll förpackningen för kokosmjölk med vatten och häll på det med.

Koka upp grytan och sänk sedan värmen. Låt puttra tills linserna är mjuka och sötpotatisen är klar. Känn efter med en potatissticka eller grillspett. Tillsätt mer vätska om nödvändigt. Rör om så grytan inte bränner vid.

Jag serverade med färsk krasse som min dotter odlat på.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras