Vegansk mozzarella

vegansk mozzarella

Vegansk ost känns alltid som ett litet knepigt kapitel i det veganska livet. Det är tämligen svårt att få till substitut och ost verkar utan tvekan vara en sak som för många är en deal breaker. Jag ska erkänna att jag haft min ostsuktande stunder jag med. Men den där längtan efter ost har faktiskt lagt sig väldigt mycket. Jag stötte dock på ett recept på vegansk mozzarella som jag tyckte såg lockande ut och kände att ja, den här vill jag prova!

Den här är en vegansk mozzarella som är ljuvligt len, enkel att göra, inte kräver nötter eller direkt konstiga ingredienser. Den går att riva, den går att hyvla och är underbar på mackan eller alldeles för sig själv.

Är det en kopia av mozzarella gjord på mjölk? Nej, det kan jag inte påstå. Nu smakar inte mozzarella särskilt mycket i sig, men den där vattniga trådigheten som i alla fall jag ser som utmärkande för just mozzarella är inte där, även om tapiokamjölet ger lite av det.

Jag rekommenderar varmt att testa! Här försvann den fort, så jag måste göra en ny sats typ i går.

vegansk mozzarella

Vegansk mozzarella

  • 250 ml kokosmjölk
  • 1,25 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk näringsjäst
  • 2 msk agar agar
  • 1 tsk tapiokamjöl
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,5 tsk vitlökspulver

Förbered med att smörja formar med olja. Det kan vara muffinsformar eller som jag, använde små matlådor.

Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull. Värm under omrörning med en visp tills det precis börjar koka. Sänk värmen och håll den precis vid kokpunkten eller strax under. Rör om med visp under 6 min. Du kan behöva justera värmen allt eftersom.

Häll direkt över till dina förberedda formar och låt svala utan lock i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylen med lock.

Den med prickar har jag haft i kryddor i formen innan jag hällde på osten. Ett tips!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras