Vinterbad med Blossa & Jonas Parandian

vinterbad
Självfallet var Instagramstory på plats.

Tillsammans med Anna spenderades fredagen på MS/Molly, där vi med Blossa fick uppleva att vinterbada med Jonas Parandian. Jag har länge varit nyfiken på att prova på vinterbad och var otroligt nyfiken och spänd!

Dagen började med tydliga vårtecken, fåglar som kvittrade och solen sken. Vi ankom till Strandvägskajen och MS/Molly och blev tilldelade badrockar och tofflor. Förberedda för vinterbad gick vi en våning upp på båten där vi fick veta mer om Blossas nyhets Blossa Värma,  en alkoholfri serie med drycker gjorda på te, fruktjuicer och kryddor.

vinterbad

Ordet lämnades sedan över till Jonas Parandian, som de flesta kanske känner mer som Naprapatjonas. Han berättade lite om sin relation till att bada kallt, vinterbad och hur hans möte med Wim Hof förändrat honom. Wim Hof, även kallad Ismannen, är en holländsk extremidrottare som utvecklat andningsmetoder för att kunna hantera exempelvis kyla. Vad Wim har gjort, är något man trott omöjligt, han kan influera sitt nervsystem.

Jonas förklarade hur dessa andningsövningar där man syresätter cellerna boostar kroppen. Enkelt förklarat så laddar man kroppen. Med hjälp av andningstekniker, meditation och vinterbad har Jonas med hjälp av Wim lärt sig  reglera frisättningen av stresshormoner.

vinterbad
Andas…
Jonas leder oss igenom andningen

Vi fick prova. Och det var svårt! Som kontrollerad hyperventilering skulle jag i lekmannatermer beskriva det. Meditativt! Jag kommer fortsätta dessa andningsövningar.

Vinterbad, något för mig?

Efter tre set andningsövningar var vi redo för att sätta oss i poolen. Den som var fylld med is. 2 grader. Oh jisses. Jag har utsatt mig för en mängd smärtsamma saker och tycker mig ganska bra på att hantera smärta. Men jag fick panik. Riktig panik. Och gick upp. Tack och lov tog jag mitt förnuft till fånga och återvände till badet. De övriga satt i det kalla badet i 10 imponerande minuter. Jag kanske satt 6-7 min. Vilken upplevelse!

vinterbad
Ana paniken i mina ögon
Fokus

När vi gått upp njöt vi ute av solens strålar med en kopp värmande Blossa värme. Så gott! Som varmt te. Efter en skön stund i bastun åt vi lunch och fick höra mer av Jonas om effekterna av andningsövningarna och de kalla baden.

Jag tog tillfället i akt att promenera längst kajen efteråt. Njuta av stunden. Vilken fantastiskt start på helgen! Trots att jobbet hängde över mig och jag hade 1000 saker att göra innan ledigheten kände jag mig inte lika stressad som jag annars skulle gjort.

Hoppas alla har haft en trevlig helg!

Väldigt gott!

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras