Hemmagjord veganost recept – nötfritt

Här bjuder jag på ett gammalt recept på en veganost jag gjorde 2017. I motsats mot vad man kan tro är det inte särskilt svårt eller krångligt att göra denna. Jag snubblade över ett recept för länge sedan och anpassade det något. Detta var resultatet. Jag ska troligen göra om det igen och ta lite bättre bilder, men tills dess från ni nöja er med denna.

I smaken är denna veganost mild. Man kan krydda på den som man känner för. Detta recept kan man se som ett grundrecept.

Till skillnad från de allra flesta recept på veganost är detta helt fritt från nötter. Perfekt för allergiker och lite mer skonsamt för plånboken med. Say cheese!

Veganost fri från nötter

  • 9,5 dl osötad sojamjölk
  • 2 msk citronjuice
  •  2 tsk flingsalt (tips: testa smaksatt med ex. chili eller ramslök)
  •  1/2 tsk svartpeppar
  •  1/2 tsk vitlökspulver
  •  1 tsk torkad dill
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk bjäst / näringsjäst

Förbered med att placera sil eller durkslag över en stor kastrull. Placera en silduk i durkslaget.
Sjud sojamjölken i en stor kastrull på medelhög värme. Rör om med en visp hela tiden. Det är viktigt att det inte kokar över.
När du ser att mjölken lätt kokar kan du tillsätta citronjuicen. Fortsätt att röra och efter en stund kommer du börja se hur det blir grynigt.
Tillsätt kryddorna och sänk värmen. Låt det sjuda under omrörning i några minuter,
Vispa försiktigt ner bjäst och äppelcidervinäger.
Häll blandningen i silduken. Var försiktigt så du inte bränner dig. Snurra ihop/knyt duken tajt för att pressa ur vätskan. Lägg en tyngd på om du vill för att hjälpa till.
Ställ in kastrull+durkslag+osten i kylen över natten (observera att osten inte får doppas i vätskan).
Dagen efter är osten färdig. Ta ur den ur duken och servera! Detta recept ger en ganska mild ost så krydda efter smak och tycke.

2 Comments
  1. Det gick ju riktigt bra!
    Fram till ”efter en stund kommer du börja se hur det blir grynigt”. Vet inte helt säkert hur lång en stund är, men efter ca 45 minuter gav jag upp. Blandade i kryddor och sen B-läst i de ca 3 dl som var kvar men fortfarande ogrynigt.

    Så jag blandade ner en dl polenta o hoppas det ska bli gott!

Leave a Reply

Your email address will not be published.