Vilket är det bästa veganska alternativet till mjölk?

Sojamjölk, havremjölk, kokosmjölk, mandelmjölk… Vad är bäst egentligen?

De veganska alternativet fullkomligt exploderar på butikernas hyllor. En annan jublar såklart över detta. Svensken har ett alldeles speciellt förhållande till sin mjölk. Eller till kalvens mjölk om man ska vara uppriktig. Jag snackar om komjölk. Substitutet för denna har genom åren förändrats enormt. För min egen del var sojamjölk det enda alternativet för sådär närmare 20 år sedan. Det var det enda som var gott i kaffet. I botten låg havremjölk. Lustigt för nu är havremjölk det absolut bästa jag vet. I alla kategorier tack vare Oatly som lyckats ersätta alla mejerier med havre.

Smaken är såklart som baken men vilken vegansk mjölk är bäst ur miljösynpunkt?

Jag läste en artikel på BBC news som behandlade ämnet och universitetet vid Oxford har tittat närmare på de olika veganska alternativen till mjölk och dess påverkan på miljön.

Först och främst. Ett vegansk alternativ till komjöl är ALLTID bättre för miljön. Enligt universitetet vid Oxford leder ett glas komjölk till 3 gånger mer växthusgasutsläpp än ett vegansk alternativ.


Är man kollar på detta diagram kan man onekligen se att havremjölk och sojamjölk är de bästa alternativen. Jag önskar dock att oatly kunde ha sin förpackning i Sverige eftersom havren odlas här men sedan förpackas i Tyskland. Förhoppningsvis växer företaget såpass att ekonomin tillåter det.

Mest protein får man av sojamjölk. De allra flesta veganska alternativ till mjölk är dessutom berikade med kalcium och D-vitamin.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras