Gott nytt år! Vegansk toast skagen med bakpotatis

Gott nytt år vänner! Här är det lugnt och stilla. Någon storartad fest blev det inte i år. Dottern har faktiskt redan somnat nu vid 19 och det blir väl inte mer party än så. Skönt!

Men lite festligare måltid fick vi i oss. Jag har varit så sugen på polenta och fick tillfälle att få in det i kvällens middag. Det var flera år sedan jag gjorde polenta senast och det var ett kärt återseende.

Här kommer receptet för 4 personer.

Vegansk toast skagen med polenta och bakpotatis

  • 4 bakpotatis
  • 1 dl oatly iMat fraiche
  • 1 dl vegansk majonnäs
  • 1 msk tångkaviar
  • Färsk dill
  • Grillkrydda
  • 0.5 dl hackad soltorkad tomat
  • 1 dl polenta gryn
  • 5 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • Olja
  • Salt
  • 1 msk bjäst
  • 4 skivor råg levain osötat surdegsbröd
  • 6 cm gurka

Börja med att några timmar innan servering göra polentan. Blanda vatten, buljong och bjäst. Koka upp och vispa ner polentagryn.

Låt koka 8 min. Rör om ofta. Det ska bli en jämn gröt.

Häll upp på ett avsköljt fat och ställ in i kylen.

När den stått i kylen i några timmar kan man ta ut den. Stansa ut formar som steks i olja. Jag använde stjärnformade pepparkaksformar.

Lägg upp på hushållspapper som suger åt sig överflödigt fett.

Blanda skagenröra på iMat fraiche, majonnäs, tångkaviar, hackad dill, grillkrydda och soltorkad tomat.

Jag gör alltid bakpotatis i mikron. Det tar bara 20 min och är busenkelt. Torka av potatisen och stick hål i dem runt hela. Torka igen. Lägg på en tallrik och mikra på full effekt i 10 min. Ta ut. Obs! Fatet är VARMT. Vänd uppochner på potatisen och kör 10 min till.

Stek eller rosa brödskivorna. Jag tar bort kanterna först.

Montera toasten med bröd, skivad gurka, en rejäl klick skagenröra, stekt polenta och toppa med en klick tångkaviar och färsk dill.

Skär ett kryss i bakpotatisen och kläm upp den. Om du vill, lägg en klick fett i potatisen.

Mums!

Vilka är med på veganuari!? Ett utmärkt tillfälle för alla som är nyfikna på veganism att prova. Jag planerar att lägga upp mycket recept och svara på så mycket frågor jag kan!

Gott nytt år!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras