Vegansk ostsås på tofu

Ostsås… låter inte så värst nyttigt va? Eller kanske är du som jag och äter endast växtbaserat? Prova det här alternativet till ostsås… en vegansk ostsås på tofu!

Tofu, sojabönsosten,  kommer ursprungligen från Kina och används flitigt i asiatisk matlagning. Tofu smakar egentligen inte mycket för sig och är därför underbart att smaksätta med marinader och så vidare.

Jag har tidigare använt tofu i rätter där jag steker den eller panerar och steker. Men för ett tag sedan slog det mig att man ju kan mixa ner det och använda på massa sätt. Jag har använt det som stanning i pajer istället för äggstanning och i smoothies för att fylla på med protein och öka mättnaden.

Den här såsen blev väldigt lyckad tycker jag. Vill man ha såsen ännu mer len kan man använda silkestofu istället.  Såsen blev väldigt krämig, lagom salt och den ostiga smaken kommer från bjästen. Prova!

Vegansk ostsås

Vegansk ostsås på tofu

  • 200 g tofu
  • 2-3 dl vatten
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 2-3 msk bjäst (näringsjäst)
  • 2-4 tsk salt eller grönsaksbuljong pulver
  • 1/2 tsk gurkmeja (valfritt för en gulare färg)

Dela upp tofun i mindre bitar. Mixa ihop alla ingredienser med stavmixer eller i en blender. Smaka av och tillsätt mer kryddor eller bjäst efter smak.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.