
Hösten är här! Jag vet att många inte är med mig i detta men… jag älskar hösten! Allt blir mysigt, det är vackra färger överallt och luften känns renare på något vis. Hemma har vi börjat tända ljus på kvällarna och jag tycker älskar att bara sitta tillsammans i det skenet och njuta. På hösten blir det alltid så i min familj att vi äter mer och mer soppor och grytor. Nyttigt och billigt blir det med denna linssoppa. En ganska klassisk vegansk soppa som lätt glöms bort hemma hos oss. Men den är så enkel och otroligt god! Min dotter på tre år älskar den! Vi gör en syrlig fraîche till på vegansk crème fraîche från Oatly.
Det här receptet är för 4-6 portioner.
Derins veganska linssoppa med syrlig fraîche
- 1 gul lök
- 1 stor morot
- 3 dl röda linser
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk paprikakrydda
- 1 nypa vitlökspulver
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1 burk kokosmjölk 400 ml (+ 2 burkar vatten)
Hacka löken och riv moroten. Fräs i olja tills de är mjuka men ej fått färg.
Blanda ner kryddorna och fräs dem med. Tillsätt kokosmjölken, vattnet och linserna.
Koka upp och låt puttra cirka 20 min tills linserna är mjuka. Rör om då och då.
Smaka av och salta mer vid behov.
Syrlig fraîche
- iMat Fraiche
- citronsaft
- salt
Blanda iMat Fraiche med citronsaft och salt efter smak. Toppa soppan med den!
| Näringsämne totalt | Mängd |
| Energi | 285 kcal |
| Protein | 12 g |
| Fett | 14,8 g |
| Mättade fettsyror | 12,8 g |
| Kolhydrater | 24 g |
| Fibrer | 6 g |
| C-vitamin | 2 mg |
| Folat | 198 mcg |
| Järn | 5,1 mg |
| Zink | 1,8 mg |