Mest protein per 100 gram? Luta er tillbaka och låt mig presentera 7 toppenbra veganska proteinkällor och tips på hur man får in det i kosten.
Tack och lov känns det som att myten att veganer dör av proteinbrist håller på att tyna bort. Men även om det helt klart finns en rimligare inställning till saken är det inte ens för oss veganer helt självklart vilka livsmedel som ger mest protein. Sedan tror jag också att det för alla, oavsett kosthållning, är lätt att fastna i sina spår. En sån här lista kanske inspirerar någon att prova ett nytt protein! Gudarna ska veta att jag haft perioder där proteinet enbart kommit från en källa och ja, det blir lätt enformigt. Så, nu kör vi – 7 proteinrika livsmedel från växtriket!
Hampa 34 gram / 100 gram (skalade hampafrön)
Jag har gärna ner hampapulver i smoothies eller gröt för att boosta lite extra. Hampafrön kan man ha till bakning eller i gröten och sallad exempelvis. Oroa er inte, man blir inte hög av den hampan. I Sverige är det är lagligt för jordbrukare att odla hampa med en THC-halt lägre än 0,2 procent. THC är som bekant narkotikaklassat men är allt för låg i detta fall för att ge effekt.
Solrosfrön 23 gram / 100 gram
Med sin nötiga smak är solrosfrön något av det bästa jag vet att slänga på sallader. Jag har även provat att göra pesto baserat på solrosfrön. Smaskens!
Jordnötssmör 22,6 gram / 100 gram
Låter nästan för bra för att vara sant va? Man kan ha i åtanke att det också är väldigt kaloririkt så man behöver ju inte sleva i sig massor varje dag för att täcka proteinbehovet. Men vilka goda saker man kan göra med jordnötssmör! Tipsar om Martinas blogg som kryllar av goda sockerfria recept med jordnötssmör som ingrediens.
Kikärtor 20,5 gram / 100 gram (torkade)
Älskade underbara kikärtor. Grunden till såväl hummus som falafel. Rosta dem och ha i sallad, som snacks eller på soppa. När min dotter blev introducerad för smaksensationer och skulle börja äta riktig mat blev det mycket kikärtor eftersom det inte är lika gasbildande som många andra baljväxter. Tips!
Chia 20 gram / 100 gram
När jag fick upp ögonen för chiafrön var det helt mind-blowing! Den som vid det här laget inte har provat chiapudding har verkligen gått miste om något. Blanda fröna med växtbaserad mjölk eller grädde och toppa med bär. Ställ in i kylen över natten… voila, chiapuding! Chia är ett riktigt superfrö som innehåller massa nyttigheter och antioxidanter.
Quinoa 12 gram / 100 gram
Denna sydamerikanska ört vars frön man äter är helt glutenfritt. Quinoa innehåller även ett flertal aminosyror som kroppen själv inte kan producera och anses därför vara ett perfekt protein. Man kan exempelvis ersätta ris med quinoa men personligen älskar jag att göra matiga sallader med quinoa. Mättar gott!
Gröna ärtor 6,1 gram / 100 gram
Detta är en personlig favorit! Jag älskar att göra ärtsoppa på gröna ärtor. Koka upp dem med växtbaserad grädde eller mjölk och krydda med buljong och vitpeppar. Eller varför inte göra en sallad med massa gröna ärtor i? Eller ha dem som tillbehör.






