Vägen till en fin hy och de vanligaste myterna om hudvård

Vilka synder kan man begå mot sin hud? Får man akne för att man inte tvättar sig tillräckligt och är det egentligen någon skillnad på kvinnor och mäns hy? Jag har pratat med en expert på ämnet, hudterapeuten Anette Thorshag på Victus Medical för att reda ut hur man får en fin hy.

victus medical solutions by victus

Min hy har sett ut och betett sig på alla möjliga vis. Från att väldigt tidigt få finnar, till en fin hy, till torr, sen oljig och akne. Perioder helt enkel, mer och mindre roliga. Jag har under dessa år märkt att folk har väldigt olika uppfattningar om hudvård och varför man har problem med hyn. För inte så värst länge sedan var jag på lunch med en kollega och en främmande man kläckte ur sig att man inte får akne om man smörjer ansiktet med olivolja. Jag blev minst sagt provocerad. Om det ändå var så enkelt! I mitt samtal med Anette fick jag bekräftat vissa saker jag visste sedan tidigare. Men mycket information var också nytt för mig. Till exempel hur länge man ska tillämpa en ny hudvårdsrutin innan man märker skillnad och effekt. Jag berättar mer om min egen erfarenhet i slutet av inlägget.

Ni talar om skin sin. Vilka synder finns det för hyn?

Tvål. Har högt ph värde som stör den naturliga hudbarriären och skapar obalans i huden. Hudbarriären  är vårt yttersta naturliga skydd, och har det skapats obalans så läker huden fukt vilket kan leda  till torr, känslig hud samt att den är öppen för yttre påfrestningar såsom smuts och bakterier.

Sol.  Solen behöver vi för att leva men vid över konsumtion kan solens uv strålning bryta ner vårt kollagen. Kollagen är ett protein som ger vår hud stadga och elasticitet. När UV-strålningen tränger ner i vår hud leder detta till en snabbare åldringsprocess vilket resulterar i slappare hud, rynkor och linjer. Solskador är också vanligt förekommande vid för mycket solexponering, då har solens strålning orsakat en skada i cellen och de pigmenterade cellerna klumpar ihop sig, detta visar sig som mörkare pigmenteringar i huden. Uv strålning kan också i värsta fall leda till hud cancer.

Sova med smink. Huden är vårt största organ, under dagen utsätts huden för yttre påfrestningar så som föroreningar, damm, bakterier etc. Så vikten av att tvätta av smink och tidigare nämnda faktorer är av stor vikt för att din hud ska må bra, kännas ren, ha lyster och vara i balans.

Klämma finnar/pormaskar. Klämmer man själv hemma  under fel förutsättningar som att man har värmt upp huden så porerna öppnar sig eller att du har smutsiga fingrar kan detta leda till skador i huden. Som att du får små kärlbristningar i huden som stannar kvar som röda märken, smutsiga fingrar sprider bakterier som kan leda till mer orenheter i huden eller i värsta fall inflammationer i huden.

Efter hur lång tid med en ny hudvårdsrutin märker man skillnad och effekt?

Det är ofta förekommande att man byter hudvården för snabbt, jag skulle ge en ny hudvårdsrutin minst 3-6 månader för att huden ska hinna anpassa.

Beroende på hudproblem är det viktigt att hitta rätt produkter för just din hudtyp. Har man använt fel produkter  och har obalans i huden innan så kan man uppleva en skillnad till och med tidigare och har man större problem så måste huden anpassa sig under en längre tid. Det är vanligt att huden till och med känns sämre till en början, där av att man byter för fort. Men håll ut, ofta när huden balanseras så blir det en utrensning först och detta kommer att lägga sig med tiden. Annars blir detta en ond cirkel och det känns som man aldrig hittar rätt.

Vilken är den största missuppfattningen och myten om hudvård eller problemhy?

Att man inte tvättar sig om man har akne.  Akne är en inflammation i talgkörtlarna som leder till pormaskar, röda utslag och finnar. Akne är ofta påverkat av hormoner därav vanligt under tonåren men också i vuxen ålder och beror inte på att man tvättar sig för lite. Det är faktiskt vanligare att de tvättar sig mer än om man inte har problem hy. Och väldigt viktigt att man använder rätt produkter.

Torka ut akne. Använder man för uttorkande produkter vid akne eller fet hud blir huden yttorr av obalansen i hudbarriären. Talg är vårt naturliga smörjmedel och blir hudytan för torr så producerar kroppen mer talg och problemet blir värre. Så vikten av rätt produkter och behandling är av stor vikt.

Är det skillnad på kvinnor och mäns hy?

Män har i regel grövre och tåligare hud än kvinnor och högre kollagen densitet vilket gör att deras hud åldras senare.

Män har generellt högre talgproduktion än kvinnor vilket leder till att män generellt har större risk för fet hud och akne problem.

Om du bara skulle få ge ETT enda råd till någon för en frisk och fin hy, vad skulle det vara?

Gå till en auktoriserad hudterapeut  på konsultation så du får rekommenderat rätt produkter till just din hudtyp, det finns en mängd produkter och märken på marknaden och det är inte alltid lätt att veta vilken hudtyp man har och vad underliggande problem kan vara.

I övrigt sunt levande då vacker hud kommer från både in och utsidan.

derin solutions by victus

Jag har under två månaders tid själv provat några produkter från Solutions by Victus. Stay Away Serum som är ett djuprengörande serum som balanserar talg-produktionen. Serumet verkar antibakteriellt och används både för att motverka befintlig akne och för att förhindra uppkomsten av ny. Denna har verkligen hjälpt mig! Jag får inte inflammationer på samma vis längre. Solutions rengöring Wash It Off är en mild och fuktgivande rengöringsgelé med antibakteriella egenskaper som tar bort fett, smuts, makeup och även ögonmakeup utan att skada den naturliga hudbarriären. Jag är van att använda betydligt ”starkare” tvättar än denna och var tyckte först att den inte funkade så bra. Men om jag tar bort min ögonmake med någon annan produkt så funkar gelén bra. Stay Moist är en mycket fuktgivande och närande kräm för torr till mycket torr hud, framtagen för att återskapa ett naturligt pH-värde och motverka irritationer. Denna gillar jag skarpt! Så himla skön på huden!  Keep The Moist är ett serum som ger stöd och elasticitet samt absorberar och binder vatten i dermis. Att jag saknade fukt i hyn blev tydligt. Tack vare denna är jag mindre oljig, och torr med för den delen.

Detta inlägg är inte betalt på något vis för att förtydliga, men det är kul att kunna dela med sig. Förhoppningsvis har något mer än jag blivit hjälpt av Anettes svar.

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras