Dumplings med tofufyllning

IMG_2385-665x435 - dumplingsFood-Grade-Dough-Press-Silicone-Plastic-Home - dumplings

Ett mina absoluta favoritställen att luncha på är 58 Dim Sum. De har stans godaste dumplings. Massor av veganska dumplings med spännande fyllningar. Jag har varit sugen på att göra egna dumplings länge nu. Men sist jag gjorde det så kändes det så jobbigt för det tog sådan sjukt lång tid. Därför skaffade jag mig en sån där fiffig liten form som underlättar jobbet enormt. Jag stansade med baksidan för att få rätt storlek på cirklarna. Så smart grej!

Hur som helts, på 58 Dim Sum har de en fyllning med tofu och den tycker jag är så sjukt god. Nu blev inte min i smaken ens nära. Dels för att jag fyllde med tofu, morötter, lök och spenat. Och dels för att jag inte har en aning om hur hon gör dem. MEN de här blev riktigt goda de med! Jag tänkte att jag ville klämma in mycket näring i de här små rackarna och då är spenat perfekt. Min man älskade dem och dottern på snart tre år likaså. Jag valde att inte krydda dem jättestarkt för att lillan skulle kunna äta dem utan problem. Men man kan verkligen ösa på mer kryddor om man vill. Vi dippade dem istället i en starkare sås, så kunde vi vuxna få mer hetta.

veganska dumplings recept

Jag kokade dem istället för att ånga. Och sedan gör jag alltid en sak, även när jag köpt färdiga dumplings och kokat hemma. Jag steker dem i olja för jag älskar krispigt. Kanske är detta en enorm dumplings-synd? Don’t hate.

Dumplings med tofufyllning

  • 500 g mjöl
  • 3,5 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 2 små morötter
  • 200 g fryst hackad spenat
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • salt
  • svartpeppar rikligt
  • 2 tsk risvinäger
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk sojasås
  • 400 g tofu
  • chilisalt

Börja med degen. Blanda mjölet med 3,5 dl vatten och knåda ihop till en smidig deg. Täck över med en bakduk och förbered fyllningen.

Finhacka löken och riv morot. Fräs på medellåg värme i olja. Löken ska inte få färg men bli mjuk. Tillsätt spenaten och 1 dl vatten. Blanda ner de resterande ingredienserna utom sesamolja och risvinäger. Låt puttra tills spenaten är helt tinad och vattnet reducerats. Fyllningen ska inte vara för blöt, men vätskan behövs för att kunna tina spenaten bra.

Nu kan du smula ner tofun och blanda ihop allt inklusive sesamolja och risvinäger. Smaka av och krydda mer om det behövs.

Kavla ut deg (ta inte allt på en gång då vi inte vill att degen torkar. Låt resten ligga kvar övertäckt). Degen ska vara ungefär 1-2 mm tjock. Stansa ut cirklar, fyll och knip ihop. Lägg den på ett mjölat underlag.

Koka upp rikligt med vatten som du saltar. Koka ungefär 10-15 dumplings i taget så de inte fastnar i varandra. De är klara när de flyter upp till ytan. Antingen serverar du dem direkt (lägg på ett oljat fat så fastnar de inte) eller så steker du dem i olja inna du serverar dem.

Dumpling är gott att doppa i sojasås, sojasås med chili eller varför inte teriyakisås?

dumplings

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.