Veganska marinerade seitankotletter

IMG_2321-665x435 - SeitankotletterDet blev som så att jag beställde hem 12 kg vetegluten här för ett tag sedan. Jorå, det kanske känns som en orimlig mängd, men när man jämför priser och planerar servera vegansk buffé på sitt bröllop blev det vettigt. Ångrar det inte ett dugg! Seitanfoods levererade!

Har provat lite olika recept med vetegluten men hittills inte gjort något som jag tyckt passar i denna grillsäsong vi befinner oss i. Tills i går det vill säga. Jag surfade runt och kollade på ett gäng recept innan jag bestämde mig för att gå på egen smak till slut. Är så sjukt nöjd med resultatet! Bjöd mannen, ungen och en vän på middag igår innan fotbollsmatchen och jag tror alla var glada, nöjda och framförallt mätta i slutändan.

Innan man gör dessa ska man vara beredd på att det tar tid. Jag höll på från morgonen och middagen stod på bordet kl 19:00. Så det är inget man slänger ihop i sista stund. Bara så ni vet ?.

Funderade en lång stund innan jag beslöt mig för att kalla dessa för seitankotletter. Det har mest med marinaden och smaken att göra. Att kalla dem för biffar kändes inte helt rätt heller. Men ärligt, det kanske är skit samma vad de kallas för.

Till dessa godbitar serverade jag ugnsrostad färskpotatis, hemmagjord bearnaise, sallad på champinjoner och sockerärtor och inlagd gurka och selleri.

SeitankotletterSeitankotletter

  • 2 förkokta rödbetor
  • 1 dl blötlagda kikärtor
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 tsk kött- och grillkrydda
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk soja
  • 1 tsk flytande rökarom
  • 2 msk miso
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 2 tsk grillkrydda
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk mortlad rosépeppar, svartpeppar och timjan
  • 1 tsk sirap
  • 4 dl vatten
  • 5 dl vetegluten
  • 1,5 dl kikärtmjöl

Marinad recept

  • 2 msk olja
  • 1 msk soja
  • 1 msk agavesirap
  • 2 tsk grillkrydda
  • svartpeppar
  • rosmarin
  • 1 tsk kött- och grillkrydda

Börja med att mixa ihop alla ingredienser till kotletterna utom själva veteglutenet och kikärtsmjölet. En stavmixer eller blender funkar toppen.

Häll över mixen till en stor skål och blanda i vetegluten och kikärtsmjöl. Blanda till en deg som du sedan knådar i ungefär 10 minuter.

Tryck och platta ut degen. Den ska vara ungefär 1 cm tjock. Skär ut dina kotletter. Låt dem vila medan du kokar upp en enkel buljong (vatten och buljongtärningar funkar fint).

Nu ska kotletterna sjudas i buljongen i 1,5 timme. Sjuda innebär att koka på svag värme. Det ska inte bubbla! När det sjudit klart lägger du upp kotletterna på ett fat i rumstemperatur och låter dem svalna helt.

Blanda ihop marinaden och pensla hela kotletterna kotletterna. Täck med plast och låg ligga i kylen i några timmar. Det går jättebra att låta dem marinera över natten.

Innan serveringen steker du kotletterna på medelhög värme i rapsolja. Min favorit är Kloka Rapsstekolja Smörsmak. Var inte rädd för att använda riklig mängd olja och ös kotletterna med fettet.  När du steker kan du krydda på lite extra kött- och grillkrydda, svartpeppar och timjan.

Hör gärna av er om ni provar! Är supernyfiken på vad andra tycker ?

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.