Efter att ha blivit bjuden på grillade tomater i chimichurri av Sebastian Schauermann då vi fotade inför förra numret av Vinsider har jag inte kunnat släppa de där smakerna ur mitt huvud. Hur kan något så enkelt bli så jäääääkla gott? Jag lever ofta efter tanken ”Man tager vad man haver” och gjorde en egen variant igår. Vi har här en sån där helt underbar torghandel med fina grönsaker. Ofta planerar jag inte mina inköp utan bara tar det som tilltalar mig. I går slog jag till på kvisttomater, vårlök och en liten ljusgrön squash. Stekt squash och tomat tycker jag passar så bra ihop smakmässigt och det är lämpliga grönsaker att grilla. Tyvärr har vi ingen grill så jag fick steka dem på spisen, men det blev hur bra som helst ändå. Ska också passa på att tipsa om Kloka Rapsstekolja med smörsmak som gör all skillnad i världen.
Jag vet inte om jag får klassa detta som chimichurri? Har inte persilja i men däremot kirkål. Ja ja, det får kallas för vinägrett då. Hur som helst kommer jag göra denna många gånger! Och förmodligen blandar ner lite allt möjligt.
Eftersom vi kom hem med ett gäng paket nuggets från Fry från Vegomässan (postar ett separat inlägg om hela mässan sedan) serverades självfallet dessa till. Och vegansk bearnaise.
Stekt squash och tomat i smakrik vinägrett
- 1 squash
- 3 kvisttomater
- 2 vårlökar
- 0,5 dl äppelcidervinäger
- 0,5 dl olivolja
- 1 tsk flingsalt med chili
- svartpeppar
- 2 msk torkar kirskål
Skär squashen i bitar som är ungefär 2 cm tjocka. Dela tomaterna på mitten. Gnid in dem i olja. Stek medelhög värme. De ska inte bli helt mjuka för då faller de helt isär i vinägretten. Lite omogna tomater är perfekt.
Blanda ihop vinägretten av de övriga ingredienserna i en skål. Blanda ner den stekta squashen och tomaterna i dressingen direkt från stekpannan. Alternativt lägg upp tomaterna och squashen och häll vinägretten över. Personligen älskar jag att grönsakerna riktigt marineras i vinägretten.
