Kikärtsplättar med råkostsallad, stekt champinjon och avokado

Godaste receptet på länge om jag får säga det själv. Fräscht, mättande, nötigt, syrligt, salt. Blev inspirerad av en av rätterna på menyn på The Plant – Food that work, Maximillian Lundins restaurang på Teatern i Skanstull.

Här kommer recept, hoppas ni gillar det lika mycket som jag gör. Både smeten och salladen kan med all rätt förberedas och mår bara bra av att stå i kylen. Kikärtsplättar fungerar faktiskt att ätas kalla med om man lagt allt i samma matlåda i kylen exempelvis. Men de är såklart godast när de alldeles nystekta och krispiga. Enjoy!

kikärtsplättar veganKikärtsplättar recept

  • 3 dl kikärtsmjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk allkrydda

Blanda alla ingredienser till smeten och ställ in kylen. Det är bra om smeten får svälla innan man steker den. Så in med den i kylen och börja preppa salladen så länge.

Råkostsallad recept

  • riven morot
  • strimlad vitkål
  • 1 del extra virgin olivolja
  • 1/2 del äppelcidervinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • torkad kirskål

Till råkostsalladen mätte jag inte en enda grej. Smaken är som baken så det är inte hela världen om du använder en morot, eller två. Blanda mängderna som du själv vill. Den är enkel. Blanda riven morot med strimlad vitkål. Den här salladen påminner en del om pizzasallad faktiskt då själva dressingen består av olja, vinäger, salt och svartpeppar. Jag kryddade dessutom med torkad kirskål. Bara blanda och ställ in i kylen.

Kryddig stekt champinjon

  • champinjon
  • kött- och grillkrydda
  • rapsolja

Skiva champinjoner och stek på ganska hög värme i olja. De ska inte börja vätska utan få fin brynt yta. Krydda sista stunden med kött- och grillkrydda.

Stek nu plättarna på medelhög värme. Eftersom det är olja i smeten behövs det inget till stekningen. Ungefär en minut på varje sida blir bra. En bra storlek är när det ryms ungefär 3 plättar i en stekpanna åt gången.

Servera med råkostsallad, stekt champinjon och skivad avokado. Bon Appétit!

kikärtsplättar recept

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.