Veganklassikern linssoppa fick det bli i dag. Sommarvärmen är här och jag har kommit dit, är mest sugen på sallader och sådant. Som många andra när värmen drar in. Men inte min sambo. Skulle ställa mig och göra matlådor och var så sugen på sallader men han blir inte mätt och då fyller ju inte matlådan sin funktion riktigt. Så det fick bli en stor kastrull med linssoppa och fan vad glad jag är över det beslutet! Den blev så himla god! Mättande soppa och krämen till är så fräsch. Jag blev nöjd! Ser fram emot veckans matlådor.
Receptet kommer självfallet här! Har man inte turen att ha en vän som jag (tack Lynn) som levererar hem torkad kirskål som hon själv plockat, kan man skippa den ingrediensen. Men jag rekommenderar alla varmt att omfamna detta ogräs i köket.
Linssoppa
- 2 morötter
- 1 rödlök
- 3–4 vitlöksklyftor
- 2 msk rapsolja
- 1 burk krossad tomat
- 1,5 l vatten
- 6 dl röda linser torkade
- 2 msk tomatpuré
- 3 tärningar ekologisk grönsaksbuljong
- 1 tsk chilikrydda
Citruskräm med kirskål
- 2,5 dl oatly imat fraiche
- 2 msk torkad kirskål
- 1 tsk citronpeppar
- 1 tsk citronsaft
Skala och riv morötterna. Skala och hacka löken. Pressa vitlöksklyftorna. Fräs i oljan en stund. Tillsätt krossad tomat, vatten, linser, tomatpuré, buljong och chilikrydda. Blanda och låt puttra 20–30 min.
Blanda ihop alla ingredienserna till krämen och servera en klick på soppan.
