Nu ska matlådorna fyllas och frysas in. Det här är en tacksam vegansk grönsakspytt att göra MYCKET av om man så önskar. Jag kryddar den väldigt lite eftersom jag tycker smakerna av grönsakerna verkligen kan få ta plats. Till grönsakspytten serverar jag Anammas vegoschnitzel, avokado och hemmagjord vegansk bearnaisesås. Här kommer recept både på pytten och på bearnaisesåsen. Detta räcker till cirka 4 portioner.
Vegansk grönsakspytt
- 1 sötpotatis
- 1 morot
- 1 knippe färsk sparris
- 10 champinjoner
- rapsolja
- 2 tsk allkrydda
- färsk timjan
- bjästflingor
Skala sötpotatis och morot. Slanta upp moroten och tärna sötpotatis. Skiva upp champinjonerna. Skär upp sparris i mindre bitar. Stek alltsammans i rapsolja på medelhög värme. När sötpotatisen är mjuk och allt fått fin färg är pytten färdig. Strö över allkryddan och lite färsk timjan.
Vegansk ”bearnaisesås”
- 2 dl rapsolja
- 3 msk kikärtsspad (aquafaba)
- 1 tsk äppelcidervinäger
- ½-1 tsk salt
- ½ tsk vitpeppar
- 1 krm vitlökspulver
- 1 tsk senap
- 1 tsk torkad dragon
Oljan och kikärtsspadet måste vara i rumstemperatur. Häll upp vätskorna och kryddorna (förutom dragon) i en hög skål eller ett högt glas. Mixa samman med stavmixer. Börja med att ha stavmixern i botten och dra långsamt upp. Blanda sist ner dragon. Låt stå i kylen en stund innan servering.
Strö över bjästflingor. Smaklig måltid!