Jag är inte helt nöjd med det utbud av veganska pålägg som finns i affären måste jag erkänna. Det är inte precis mycket som får min båt att gunga helt enkelt. Att göra själv och experimentera fram smaker tycker jag i och för sig är väldigt kul. Och att spara in några kronor… ooh boy, det gillar jag! Så, när det är extraerbjudanden på cashewnötter brukar jag bunkra upp.
Cashew spread som det ofta kallas är ett toppenbra veganskt pålägg som går att variera till oändlighet. Mixa cashewnötter, blötlagda, kokta eller torra, blanda med vätska och kryddor. Det är grunden. Tillsätter man agar agar får man en hyvelbar ost.
Denna har jag valt att krydda med tomat, basilika och bjäst (näringsjäst). Resultatet blir en ostig spread som har italienska smaker. Behöver jag ens påpeka att det är nyttigt med?

Cashew spread. Vegansk ost på cashewnötter
- 150 g cashewnötter
- 1/2 dl röda linser
- 1/2 tärning grönsaksbuljong
- 1 krm gurkmeja
- 6 dl vatten
- 1 msk tomatpuré
- 3 tsk allkrydda
- 2 tsk bjäst / näringsjäst
- torkad basilika
Fyll vattnet i en kastrull och häll ner cashewnötter, linser, buljong, gurkmeja, tomatpuré och allkrydda. Koka upp ohch låt puttra i 20-25 min.. Håll koll så inte för mycket vatten reduceras och det börjar stekas. Ställ åt sidan och låt svalna.
För att b-vitaminerna inte ska förstöras tillsätts näringsjästen när blandningen är sval. Mixa allt i en mixer och tillsätt eventuellt mer vätska vid behov. Blanda till sist ner lite torkar basilika.