Veckan som har gått har Lidl haft bra erbjudande på Anammas produkter och vi passade på att fylla frysen med MASSOR. Egentligen mest deras schnitzel som jag fullkomligt älskar men jag passade även på att köpa något jag aldrig testat förut – vegansk kebab. Det är nästan 20 år sedan jag slutade äta kött och då hade jag bara ätit kebab max två gånger. Jag minns det som väldigt flottigt men med helt okej kryddig smak. Jag har aldrig varit lockad av att smaka något som påminner om det men kände att, va tusan, man kan säkert hitta på något gott. Och det kunde jag banne mig! Kommer köpa den igen och köra en klassisk vegokebabrulle. Men som den sås- och grytälskare jag är var jag ju tvungen att börja med något krämigt. Så här har vi det, en krämig och lätt kryddig vegokebabgryta med spetspaprika, röd lök och soltorkade tomater. Servera med ris eller bulgur.
Jag har i princip slutat köpa växtbaserad grädde och gör istället min egen havregrädde. I det här receptet är det inkluderat. Vill man inte göra den själv kan man bara ersätta det med några deciliter färdig. Men jag uppmuntrar alla att testa. Det är lätt, gott och för att inte nämna väldigt skonsamt för plånboken. Blir lite mer disk bara.
Vegokebabgryta
Havregrädde
- 3 dl kokat vatten
- 1 dl havregryn
- 1 msk olja
- 1 tsk salt
Vegokebabgryta
- 1 röd lök
- 2 st röd spetspaprika
- 280 g anamma vegokebab
- 4 st soltorkade tomater i olja
- 1 grönsaksbuljong tärning
- 0,5 dl ketchup
- 1 nypa chilikrydda
- 1 nypa vitpeppar
- 2 tsk allkrydda
- 1 nypa chilisalt
Blanda ihop ingredienserna till havregrädden och låt svälla medan du börjar med grytan. Den ska stå minst 15 innan den mixas.
Hacka upp löken, paprika och soltorkade tomater och fräs tillsammans med vegokebab i lite olja och margarin.
Mixa grädden. Häll på kebaben och tillsätt cirka 4 dl växtbaserad mjölk eller vatten. Späd ut med mer vatten om du önskar.
Krydda och låt puttra cirka 15 min. Servera med basmatiris.
