Vegansk plockmat, snittar och tilltugg

Jag fyllde år i lördags! Grattis till mig. Tack tack! Fick besök av mina fina vänner som uppvaktade mig och då tar jag tillfället i akt att bjuda på lite gott att äta. Hade inga recept men däremot en vision av ungefär vad jag ville bjuda på. Jag är själv väldigt nöjd och tror att de flesta blev glatt överraskade! De här recepten på vegansk plockmat fungerar lika bra på födelsedagskalas som på något finare som ett bröllop. Varför inte bli inspirerad till förrätt eller aptitretare på fest?

Vegansk plockmat recept

Crostini med rökt aubergine, fikon och cream cheese

  • Crostini
  • 1 aubergine
  • 2 tsk liquid smoke
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 tsk grillkrydda
  • 1 tsk paprikakrydda
  • 1 tsk kött- och grillkrydda
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • rapsolja
  • margarin
  • vegansk cream cheese
  • fikonmarmelad

Börja med att skiva upp aubergine och salta skivorna. Låt dem vila en stund och vätskan kommer att synas som droppar på skivorna. Använd hushållspapper för att pressa ur vätskan ur auberginen. När du klämt ur så mycket vätska som möjligt kan du skiva upp auberginen i mindre bitar. 

Krydda med alla kryddor, sesamoljan och rökaromen. Stek auberginen på medelhög värme i olja och margarin. Låt det ta tid. Vi vill ha bitar som är krispiga på ytan. Ställ åt sidan och låt bitarna svalna.

Nu är det bara att montera ihop. Ta en crostini och klicka på fikonmarmelad. Lägg på några bitar aubergine och spritsa på en klick med vegansk cream cheese. Klart!

Smördegssnittar med rödlök, champinjon och soltorkade tomater

  • 2 paket smördegsplattor 450g (japp, smördeg är gjord med margarin och därmed vegansk. Dubbelkolla för säkerhets skull)
  • 1 stor rödlök
  • 250 g champinjoner 
  • 200 g soltorkade tomater
  • 1 tsk allkrydda
  • 1 tsk vitlöksplulver
  • svartpeppar

Lägg fram plattorna med smördeg och låt dem tina lite. Skär dem sedan på diagonalen.

Strimla upp rödlöken och stek på låg värme. Den ska bli mjuk med inte få färg. 

Knäck bort stammen på champinjonen och skiva upp. Stek tillsammans med hackad soltorkade tomater i lite av oljan från burken med soltorkade tomater.

Lägg upp en rimlig mängd lök, champinjon och tomat i mitten av en triangel smördeg. Vik ihop genom att ta ändarna av de längsta hörnen till det korta hörnet. Nyp ihop så den inte öppnar sig i ugnen. Du får på så vis en liten fyrkant som har en öppen skåra i mitten.  Grädda 10 min i ugnen på 225°C.

Grön het snitt

  • 1 gurka
  • 100 g Vegme bites
  • 1-2 avokado
  • 1 tsk iMat Fraiche
  • 1 tsk saft från citron
  • salt
  • 3 msk Sweet Baby Ray’s Hickory Barbecue Sauce 
  • 1 tsk grillkrydda
  • 1 tsk stark paprikakrydda
  • 1 tsk kött- och grillkrydda
  • vegansk majonnäs
  • krasse

Stek sojabitarna tillsammans med grillsåsen och alla kryddor. Ställ åt sidan och låt bitarna svalna.

Mixa avokado med iMat Fraiche, citronsaft och en liten nypa salt.

Skölj och skala gurkan med mellanrum så den blir randig. Skär upp i bitar som är ungefär 1 cm tjocka. Klicka på avokadokräm på gurkbitarna. Lägg på en sojabit. Klicka på lite majonnäs och avluta med krasse på toppen.

Tunnbrödsnittar med morot och tångkaviar

  • 4 tunnbröd
  • 2 morot
  • 1/2 burk tångkaviar
  • 2 tsk allkrydda
  • 1 tsk citronpeppar
  • 2 msk iMat Fraiche

Skala och riv morötterna. Blanda ihop de rivna morötterna med resten av ingredienserna. Smaka av och salta och peppra ytterligare om det behövs. Bred på tunnbröden och rulla ihop dessa. Skär upp rullarna och servera med lite krasse på.

Jag har verkligen inte experimenterat klart med vegansk plockmat. Älskar miniatyrformatet! Det är verkligen sant att man äter med ögonen och jag känner att man kan få fram helt fantastiskt vackra små kreationer med lite fantasi.

Stort tack till mina underbara vänner och fina familj som fick mig att känna mig så speciell på min dag. Ni är guld värda hela högen! 

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.